„Rok Boženy Němcové“ je poctou České Skalice slavné spisovatelce, která ve městě chodila do školy

12. červen 2020

Letos si připomínáme 200. výročí narození Boženy Němcové. Město Česká Skalice, kde malá Barunka Panklová chodila do školy, připravilo na její počest bohatý program na celý rok 2020. Ten sice v jarních měsících nečekaně zredukovala pandemie, ale od června až do listopadu se máte na co těšit.

Například v Muzeu Boženy Němcové byla v 1. patře dokončena půlroční rekonstrukce a modernizace stálé expozice nazvané „Božena Němcová“ a po slavnostním zahájení v sobotu 13. června přivítá v neděli první návštěvníky.

Čtěte také

Českoskalické Muzeum vás v rámci Roku Boženy Němcové zve na celkem pět nových výstav.

Výstava k prvnímu vydání Babičky je k vidění v historické Barunčině škole. „Babička ve filmu“ vám přiblíží zákulisí natáčení všech tří filmových Babiček, do soukromí Boženy Němcové vám dá nahlédnout výstava „Ty děti mně největší starost dělají“, a také si můžete prohlédnout „Pohádky Boženy Němcové“ v ilustracích dětí ze stejnojmenné výtvarné soutěže.

V kočárovně muzea vás mile překvapí výstava „Pohádky v bedýnkách“, kterou redaktorku Romanu Pacákovou provedla vedoucí muzea Martina Zálišová.

Vedení města požádalo paní učitelky z mateřských škol, základní školy a Bája o spolupráci na této aktivitě.

Výstava Pohádky v bedýnkách a vedoucí Muzea Boženy Němcové Martina Zálišová

Nápad paní Anny Řehákové, zobrazit trojrozměrné obrázky z pohádek Boženy Němcové v bedýnkách, se skutečně povedl. Vystaveno je přes 30 bedýnek.

Výstava „Pohádky Boženy Němcové v bedýnkách“ potrvá ve výstavní síni Muzea Boženy Němcové do 30. září 2020.

Pohádky Boženy Němcové - výstava ilustrací na téma známých i méně známých pohádek spisovatelky Boženy Němcové z výtvarné soutěže pro děti Královéhradeckého a Pardubického kraje, kterou uspořádalo středisko volného času Bájo.

Čtěte také

Výstava „Babička ve filmu“, instalovaná do konce září 2020 v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici, rozšiřuje stálou expozici muzea.

Představuje návštěvníkům filmová zpracování jednoho z nejznámějších děl Boženy Němcové „Babička“ z let 1971, 1941, 1921.

Každá ze čtyř výstav k Roku Boženy Němcové v českoskalickém muzeu je trošku jiná a každá atraktivní. Přijďte se přesvědčit. Muzeum je otevřeno vždy od úterý do neděle od 10 do 16 hodin.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.