Rodný dům Karla Havlíčka Borovského v Borové na Havlíčkobrodsku je dnes muzeem

10. březen 2014
Česko – země neznámá

Karel Havlíček Borovský se narodil 31. října 1821 v Havlíčkově Borové. Tehdy se ta obec samozřejmě ještě jmenovala jen Borová. Přívlastek Havlíčkova dostala až roku 1949. Rodný dům slavného novináře a spisovatele je teď národní památkou.

Havlíčkova Borová leží 8 km od Přibyslavi na Havlíčkobrodsku a stopa slavného rodáka je tu vidět hned na několika místech. Kromě jeho rodného domu, kde je už od roku 1931 muzeum, stojí také uprostřed městyse kopie sochy od sochaře Strachovského. Stejnou najdete v Havlíčkově Brodě, Vysokém nad Jizerou a americkém Chicagu. Originál stojí v Kutné Hoře.

Po muzeu návštěvníky provází průvodkyně Marcela Sobotková a je připravena odpovídat na jakékoli zvídavé otázky. Dozvíte se tak zajímavosti z Havlíčkova dětství, o jeho přátelství s místním farářem i o jeho poněkud bouřlivé povaze.

Nejvzácnějším exponátem muzea je zřejmě busta Karla Havlíčka Borovského, kterou vytvořil sochař Ladislav Šaloun. Hlava novináře je z bílého carrarského mramoru, podstavec pak z červeného. Tedy z národních barev. „Barva má je červená a bílá, dědictví mé, poctivost a síla,“ cituje Karla Havlíčka Borovského průvodkyně Marcela Sobotková.

Vše o Karlu Havlíčku Borovském, jeho životě v Havlíčkově Borové, ale i praktické informace o provozu muzea najdete na www.havlickovaborova.cz.

Spustit audio