Rodina Dvořákova obnovila v Rožmitále u Broumova vlastníma rukama ruinu kapličky z 18. století

1. leden 2024 08:03

V Česku jsou tisíce sakrálních staveb. Patří mezi ně nejen katedrály nebo kostely, ale třeba i boží muka, kříže u cesty nebo kaple a kapličky. Jedna taková stojí v Rožmitále u Broumova na Náchodsku. Ruinu původní stavby z počátku 18. století obnovil vlastníma rukama a na vlastní náklady jeden místní tesař a dál se spolu se svojí rodinou o kapličku stará. 

„Přicházíme ke kapličce, otevřeme dveře, abychom se dostali dovnitř,“ říká Jaroslav Dvořák a zve mne dovnitř. „Pojďte dál. Vstupujeme do kapličky, která tu stála od roku 1720.

Teď to tady doslova svítí novotou. Mezi dominanty patří krásná, dřevěná lavice, malované obrazy na stěnách. Ty nejsou původní. „Výmalby tady původně byly, ale bohužel se nezachovaly. Zůstaly už jen holé, kamenné zdi se zbytky okrové barvy. Takže jsem dostal volnou ruku na to, co bych tady chtěl mít.

Rodina Dvořákova  obnovila v Rožmitále u Broumova vlastníma rukama ruinu kapličky z 18. století

„Původně jsem chtěl kapličku zasvětit Panně Marii, ale z archivních dokumentů jsme se dozvěděli, že byla zasvěcena Janu Nepomuckému. Takže jsme obnovili tuto tradici a místní zdatný malíř, Přemysl Volf, byl tak ochotný, že provedl podle našich návrhů tuhle nádhernou výmalbu, usmívá se Jaroslav Dvořák.

Čtěte také

Jedna věc je, že se podařilo z ruinu opět udělat krásnou kapli, ta druhá, že kaple stále žije. Minimálně dvakrát ročně tu probíhá setkání lidí a oživení starých tradic. „Ano, s panem farářem Lanžim jsme se domluvili, že jde budeme každý květen pořádat pouť na oslavu Jana Nepomuckého. A pak ještě děláme vánoční posezení, kde nám vedoucí místní školy zatroubí koledy. To je další tradice, kterou bychom chtěli udržet. Aby společenství lidí trošku žilo.

Vysvětluje Jaroslav Dvořák a za zvuku zvonu kapličky doplňuje, že nejvíc se o obnovenou památku stará jeho manželka Irena. „Přijdu, tam, vysmejčím, vyženu pavouky. Dám do kaple květiny a umyji okna, popisuje pravidelnou údržbu usměvavá žena.

Rodina Dvořákova  obnovila v Rožmitále u Broumova vlastníma rukama ruinu kapličky z 18. století
Spustit audio

Související