Robotický dalekohled to je současnost a budoucnost astronomie

25. únor 2015

Víte, co je to robotický dalekohled? Doby, kdy museli astronomové kvůli ideálním pozorovacím podmínkám jezdit tisíce kilometrů, jsou dávno pryč. Moderní dalekohledy se dnes ovládají na dálku přes internet a obraz pak stejnou cestou putuje na monitory počítačů přímo k astronomům. Jeden robotický dalekohled předvádí také nové planetárium v Hradci Králové.

Jeho obraz mohou astronomové promítat i přímo na dvanáctimetrovou kopuli planetária.

Otvírá se kupole robotického dalekohledu. S redaktorem Jiřím Fremuthem je na terase Hvězdárny a planetária v Hradci Králové Martin Cholasta. Dalekohled není nijak velký, ale jeho důležitost je v něčem jiném.

"Demonstrujeme na něm návštěvníkům hvězdárny jak v současné době pracují profesionální astronomové. Jsou tu dva menší dalekohledy. Jeden je používán na pozorování slunce, druhý je hlavně na noční pozorování převážně Měsíce", říká Martin Cholasta.

Logo

Astronom nemusí být fyzicky přítomen u dalekohledu

"Obraz je snímám přes čipy a přenos dat se může přes internet poslat prakticky kamkoliv a odborník se pak na něj může podívat vlastně kdekoliv", usmívá se Martin Cholasta.

Dalekohled se ovládá přes počítač

"Můžeme zadat souřadnice, nebo jsou některé objekty v databázi, a stiskem tlačítka pak dalekohled automaticky najíždí na daný objekt", upřesňuje Martin Cholasta.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio