Rekordní pochoutky z masa: vinná klobása o délce přes 70 metrů nebo více než půltunová tlačenka
Máte rádi vinnou klobásu? Nejdelší má na svém kontě masna z Roudnice nad Labem. Ta v roce 2004 vyrobila uzenářskou pochoutku, která byla dlouhá 71,5 metru a vážila skoro 15 kilogramů.
Klobásu pak opekli na jednom z exponátů pelhřimovského Muzea rekordů, na obří nerezové pánvi a následně ji zkonzumovali návštěvníci akce pořádané na Horním náměstí v Olomouci.
Tým řezníků malokapacitních jatek z Mořkova pod vedením Stanislava Macháče vyrobil v témže roce nejdelší tlačenku o délce přes 75 metrů a hmotnosti víc než půl tuny. K jejímu zhotovení řezníci spotřebovali například tyto suroviny: 22 kilo vepřových jazyků, 110 kilogramů kolen, 132 kilo kůže nebo 3,5 kila česneku… Příprava ingrediencí a vaření zabrala celkem 25 hodin.
Na závěr si dáme paprikovou klobásu. Maxiklobásu dlouhou 150 metrů spořádali v roce 2009 návštěvníci letního kina v Ústí nad Labem.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.