Recept na rychlé a jednoduché housky, které provoní váš domov. Celá rodina si je zamiluje!

7. duben 2020

Voní po celém domě, krásně křupou a ještě lépe chutnají, co to je? No přeci domácí housky. Prozradíme vám jednoduchý a námi ozkoušený recept.

Suroviny (8 až 10 rohlíků/housek):

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 50 až 80 g másla nebo sádla
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 21 g droždí (půlka kostičky)
  • žloutek
  • 1 lžíce mléka

Postup:

Nejprve si zadělejte kvásek (droždí, cca 100 ml vlažné vody, lžička cukru, lžička mouky) a nechte přibližně 10 až 20 minut odpočívat, než kvásek vzejde. Mezitím si ostatní suroviny připravte do větší mísy, kam nakonec přimíchejte i kvásek. 

Těsto na domácí housky pořádně propracujte a nechte alespoň 45 minut kynout

Těsto přibližně 10 minut propracovávejte, pak nechte kynout minimálně 45 minut. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, začněte tvořit rohlíky nebo houstičky, které potřete žloutkem rozšlehaným s 1 lžící mléka. Můžete je ještě ozdobit kmínem, mákem, sezamem nebo solí.

Z těsta pak vytvořte housky nebo rohlíky, které potřete žloutkem a ozdobíte sezamem nebo kmínem

Housky nechte ještě 10 minut odpočinout a nakynout, nakonec je vložte na 15 minut do předem vyhřáté trouby na 180 až 200 stupňů.

Dobrou chuť!

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu a moderátor

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.