Ranní teploty klesají pod bod mrazu a skiareály na severu Čech se už připravují na lyžařskou sezónu

16. říjen 2022 07:27

Přestože tomu denní teploty nenasvědčují, zima se blíží a s ní i lyžařská sezóna. Skiareál na libereckém Ještědu už začal se zasněžováním. Ostatní střediska na severu Čech a v Krkonoších se na sezónu připravují. Na podrobnosti jsme se zeptali reportérky Kateřiny Kohoutové.

Čtěte také

Mechanici konkrétně kontrolují všechny potřebné stroje, to znamená skútry, čtyřkolky nebo rolby. Připravují také zasněžovací techniku, případně odstraňují objevené závady či nedostatky. A pochopitelně důkladnou kontrolou prochází také veškeré dopravní zařízení, čili vleky a lanovky.

Skiareály také shání sezónní pracovníky na zimu, a to nejen k dopravním zařízením, ale také například do lyžařských škol, půjčoven a zejména do oblasti gastronomie. Tedy především do restaurací a stánků s občerstvením.

Sněhová děla jsou už v provozu v libereckém skiareálu na Ještědu. Proč už tak brzy?

Čtěte také

Tento areál už tradičně a pravidelně začíná s výrobou technického sněhu velmi brzy. A také samotné lyžování tam začíná dříve. Pod Ještědem přibývají hromady sněhu díky speciálnímu zasněžovacímu zařízení, které totiž dokáže fungovat a vyrábět sníh bez ohledu na okolní teploty.

Vyrobený sníh bude pochopitelně zatím zůstávat na velkých hromadách, aby zásoby byly dostatečné. Otázkou ale samozřejmě zůstává, jak budou či nebudou zásoby sněhu při současných teplotách kompaktní.

Kdy hodlají se zasněžováním začít další lyžařská střediska?

Provozovatelé, se kterými jsem hovořila, tak chtějí začít zasněžovat později. A to až ve chvíli, kdy to venkovní teploty a počasí dovolí.

Čtěte také

To tedy znamená, až se ochladí a teploty nebudou stoupat příliš vysoko a bude dobrá vlhkost vzduchu.

Zasněžování na Ještědu se diví například ředitelka skiareálu v Mladých Bukách. Podle ní je to opravdu velmi brzy a prý se to snad ani ekonomicky nemůže vyplatit. V Mladých Bukách chtějí začít s výrobou umělého sněhu asi zhruba za měsíc, tedy pokud budou povětrnostní podmínky příznivé.

Dále například skiareál v Malé Úpě počítá s tím, že právě kvůli současné situaci s cenami energií zahájí zasněžování později. A pravděpodobně posune i zahájení lyžařské sezóny na pozdější termín než v předchozích sezónách.

Spustit audio

Související