Půjčování a vracení knih je teď ve Svobodě nad Úpou jednodušší. Město pořídilo speciální knižní box

16. listopad 2023 08:14

Knihovna ve Svobodě nad Úpou má nový speciální výdejní knižní box. Stojí před městským úřadem a čtenáři se s ním začínají seznamovat. Díky tomuto zařízení bude vybírání, půjčování a vracení knih jednodušší než dosud. Hodně lidí nechodilo do knihovny kvůli krátké otevírací době. To se teď změní. Půjčovat a vracet mohou kdykoli. 

S knihovnicí Pavlou Tůmovou stojíme před moderním výdejním knihovním boxem. Před sebou vidíme displej, jaké informace nám sděluje? „Po dotyku se rozsvítí obrazovka a čtenář si může zvolit, jestli potřebuje vložit nebo vyzvednout zásilku. Protože tento box má nejen schránku na neadresné vrácení knih, ale má zároveň možnost vložit zásilku, kterou si lidé vyzvednou.“

Čtěte také

Pokud si budu chtít objednat knížku, co mám udělat? „Nejdříve si ji musíte najít a rezervovat přes náš knihovní program. Tam si na svém kontě čtenář zvolí, o které knihy má zájem.

„Paní knihovnice vloží knížku do boxu a uživateli přijde zprávou SMS na mobil kód, který na biblioboxu zadá pro vyzvednutí zásilky, vysvětluje pracovník Městského úřadu ve Svobodě nad Úpou Jan Heřman.

V čem je hlavní přínos knižního boxu? „Uživatelé si mohou zásilku vyzvednou kdykoliv mimo otevírací dobu knihovny. A mohou podobně vracet knížky v čase, kdy jim to vyhovuje.

Čtěte také

Čtenáři se v těchto dnech začínají seznamovat s touto novou možností. Získají někde potřebné informace? „Plánujeme natočení instruktážního videa a vytvoření propagačních letáků. Kde by i starší generace měla pochopit jednoduché ovládání tohoto boxu.

Vedení knihovny ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku doufá, že by se díky tomuto novému přístroji mohl také zvýšit počet čtenářů. „Uvidíme. Protože to jsou čtenáři, kteří se úplně nedostanou do knihovny, třeba kvůli tomu, že tady přes týden vůbec nejsou. A teď si mohou knihy půjčit nebo vrátit bezkontaktně, říká Pavla Tůmová.

Tato novinka ve Svobodě nad Úpou přišla zhruba na 330 tisíc korun. A z toho téměř 70 procent pomohly pokrýt dotace.

Spustit audio

Související