Knihookno neboli výdejové okénko otevřela i knihovna v Jičíně. Zájem čtenářů o knížky je velký

24. listopad 2020 09:37

Velká část knihoven zprovoznila tzv. knihookna neboli výdejová okénka. Umožnilo jim to uvolnění vládních opatření. Zájem čtenářů byl poměrně značný. V prostorách knihoven ale stále musí dodržovat přísná hygienická nařízení a knihy je potřeba si objednávat předem. Podrobnosti se vydala zjistit do jičínské knihovny redaktorka Kateřina Kohoutová. 

Čtěte také

Paní Marie si u dveří knihovny vyzvedla košík, vydezinfikovala ruce a míří k tzv. vracecímu okénku.

Knihy od paní Marie přebírá pracovnice knihovny Ivana Nosková.
„Vracené publikace odečteme v počítači, tedy v knihovnickém systému. Ukládáme je do beden. Tam chvilku zůstanou a potom je uklidíme tam, kam patří, tedy do regálu. Na rukou máme raději rukavice, protože nikdy nevíme, kdo knihy vrací a kde přesně byly."

Čtenářka říká, že by si prý chtěla vybrat nové knihy sama, ale to zatím stále není možné. Lidé mají tři možnosti, jak si tituly mohou objednat.

„Nejjednodušší je to asi v online katalogu. Tam prostě jen odkliknou políčko objednat. Druhou možností je poslat nám e-mail s názvem knihy a jejím autorem. A potom je třetí možnost poslat nám SMS zprávu nebo zatelefonovat," vysvětluje ředitelka knihovny Jana Benešová.

Čtěte také

A dodává, že lidé pak musí počkat, až jim přijde potvrzovací textová zpráva nebo e-mail. Teprve pak mají možnost si četbu vyzvednout.
„Protože je to pro knihovnice docela náročné. Musí pro publikace běžet do sklepa, najít je v regálech, připravit a uspořádat hromádky. Až potom lidé dostanou avízo, že mají nachystáno, co si přejí."

Vyřizování objednávek je pro pracovnice knihovny náročná práce. Pro některé knihy musí do sklepa, pro jiné do archivu. Potom vše musí označit a připravit.
„Číslo průkazu, vložíme lísteček a je to připraveno."

Knihookno jičínské knihovny je teď otevřeno každý všední den, kromě čtvrtka.

Spustit audio

Související