Psycholožka Jana Stanovská: Dětská obezita, to je problém třetiny našich ratolestí

5. květen 2015

Obezita a nadváha postihují v České republice 20 až 30 procent dětí. Přibližně dvě třetiny z nich se kilogramů navíc nezbaví ani v dospělosti, u mnohých se objevují více či méně závažné zdravotní obtíže. Proto je nesmírně důležité, aby rodiče začali řešit problémy s váhou svých dětí včas.

U některých z nich lékařem předepsaná změna životního stylu nepomůže. V takovém případě bývá doporučován pobyt v dětské léčebně zaměřené na léčbu obezity. Vliv obezity a nadváhy na zdraví dítěte a způsob, jak s nimi bojovat objasní v naší Radioporadně v úterý 5. května 2015 po 11. hodině psycholožka Jana Stanovská.

Nadváha a obezita neznamená pro děti a mladé lidi pouze estetický problém. Je spojena s celou řadou zdravotních komplikací, například kardiovaskulárních, metabolických, endokrinních, zažívacích, ortopedických nebo dermatologických.

Včasná změna jídelníčku, pravidelnost v jídle a zařazení aktivního pohybu do denních činností dítěte je nejlepší prevencí všech zdravotních i psychických komplikací spojených s nadváhou a obezitou.

Důležitá je spolupráce rodičů

Pro některé malé pacienty může být zvládnutí nově nastoleného stravovacího a pohybového režimu obtížné.

Nejen při nastolení nového životního stylu, ale především pro jeho trvalé udržení, je pro děti důležitá podpora rodiny. Někteří rodiče si však bohužel rizika u svých dětí uvědomí až ve chvíli, kdy je nebezpečí vývoje obezity i jejich komplikací reálně ohrožuje.

Obezita - ilustrační foto

V neposlední řadě se děti kvůli své váze potýkají s vyčleněním z kolektivu a mohou u nich propuknout i vážnější psychické potíže.

Pod tíhou nadbytečných kilogramů nejvíce trpí pohybový aparát. Nadváha nebo obezita způsobují, že dětské tělo má nestabilní těžiště, je neobratné, pomaleji se pohybuje, narůstá riziko pádů a úrazů. Častěji se u těchto dětí vyskytuje nesprávné držení těla, mohou je sužovat bolesti nosných kloubů, především kolen a kyčlí.

Nadměrný příjem potravy zatěžuje také mladý trávicí systém. Některé z dětí si často stěžují například na pálení žáhy nebo bolesti břicha při plynatosti a zácpě. Obézní děti se také mohou potýkat s jaterními a žlučníkovými komplikacemi, které souvisejí především s jejich nevhodnou stravou.

Logo

Nadváha a obezita postihují i srdečně cévní systém. Zvýšená hladina krevních tuků, především cholesterolu, způsobuje ucpávání cév v srdci, mozku nebo končetinách. Častěji se objevují také problémy s vysokým krevním tlakem.

Málo známou komplikací nadváhy a obezity bývají kožní potíže. Některé děti kvůli své váze častěji trpí ekzémy nebo různými vyrážkami, jež jsou způsobeny zvýšeným pocením a obtížným udržováním čistoty v kožních záhybech.

Spustit audio