První žena rektorkou Univerzity obrany. Jsem sportovec tělem i duší, usmívá se Zuzana Kročová

3. březen 2022

Představíme vám mimořádnou ženu, která do nedávné doby pracovala jako vedoucí Katedry molekulární patologie a biologie na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. A teď se stala jako první žena také novou rektorkou brněnské Univerzity obrany. Doc. Zuzana Kročová je naším hostem.

Čtěte také

Jak se cítí první žena v čele tak významné instituce, jakou je Univerzita obrany?
Je to velmi významná funkce. Jsem opravdu ráda, že se mi podařilo zvítězit ve volbách, které nebyly úplně jednoduché. Byli jsme čtyři kandidáti, tři muži a já. Porazila jsem je v prvním kole. A měla jsem velkou radost hlavně proto, že mám teď možnost vlastně dostát svých cílů, to znamená vnitřní prostředí univerzity změnit, aby bylo příznivější pro naše akademické pracovníky i pro studenty.

Byl to váš dětský sen, stát se generálkou?
Ne, to ne. Ale já jsem sportovec tělem i duší, takže jsem měla určité představy v této oblasti. Ovšem moje schopnosti takové nejsou, vystudovala jsem fyzikální chemii na fakultě Přírodovědecké v Brně, tenkrát na univerzitě Jana Evangelisty Purkyně. A v roce 1993 jsem nastoupila na vojenskou lékařskou akademii.

V roce 2006 jsem vstoupila do armády. Absolvovala jsem tříměsíční výcvik a musím říct, že mě to posunulo a hodně dalo.
plk. gšt. doc. RNDr. Zuzana Kročová, Ph.D., rektorka Univerzity obrany

Když jste se potom stala vojákem, nedělalo vám problém poslouchat rozkazy?
Já jsem poměrně mladý voják, protože jsem nastoupila do armády když mi bylo 46 let. Souviselo to právě se vznikem univerzity, se vznikem fakult. Protože tam docházelo k snižování počtu pracovníků, některé vojenské tabulky byly volné. Tak jsem byla v roce 2006 požádána, jestli bych nevstoupila do armády. Absolvovala jsem tříměsíční výcvik v Přerově a musím říct, že mě to zase posunulo nebo mi to hodně dalo. Dostala jsem se do té oblasti jako odborník specialista a expert na biologickou agendu. Byla jsem dvakrát dva roky zařazena do sil rychlého nasazení pro oblast SBRN, takže jsem byla na cvičení v Neapoli, tedy i tato oblast mě opravdu naplňovala. A s velením v armádě nemám žádné problémy.

plk. gšt. doc. RNDr. Zuzana Kročová, Ph.D. - první žena ve vedení Univerzity obrany

V armádě jste se tedy věnovala i biologickým zbraním?
Byla jsem vědecký pracovník, od roku 2014 vedoucí katedry. Ale jelikož máme onen doktorský studijní program, tak jsme vždy učili, i když jsme nebyli katedrou. Protože abychom ho udrželi, musíme mít i vzdělávací potenciál.

Budete teprve druhou generálkou české armády v její historii. Co na to říkáte?
Já to tak nevnímám. Moje poslání je na univerzitě, a že to je spojeno s generálskou hodností má i své výhody, protože jsme vysoká škola, která hlavně dodává zaměstnance armádě. Naši studenti odcházejí do Armády České republiky a mým úkolem je, aby byli profilově nachystáni tak, aby byla armáda spokojena. Na mé osobě je jednání s jednotlivými generály různých odborností, abychom se dohodli, aby byli oni spokojeni. To je mým cílem z pohledu vojenské části mé funkce.

Celý rozhovor Evy Boudové se Zuzanou Kročovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.