Problémy způsobené nadměrným opalováním se mohou projevit až po 15 letech

19. červenec 2024

Nejtypičtější zábava i ohrožení v létě je opalování. Dříve bylo běžné se opalovat z obou stran jako „špekáček“. Dnes lékaři doporučují trávit dovolenou spíš ve stínu. A jak je to s tvorbou vitamínu D?

Babičky říkávaly, že kdo se před sluncem nechrání, bude mít brzo vrásky. Nebezpečné je sluneční UVB záření, které proniká všemi vrstvami kůže a poškozuje vazivo a kolagen. „Akutní problémy ze slunce jsou zčervenání kůže a tvorba puchýřů. Chronické problémy nastupují až za nějakých 15 let, po naakumulování různých dávek ultrafialového záření. A to jsou pak zmíněné vrásky, pihy, přesuny pigmentu i vznik kožní rakoviny. Spálení do puchýřů zvyšuje riziko vzniku rakoviny dvojnásobně,“ varuje kožní lékař Petr Arenberger.

„Dermatolog neslyší rád, když přijde opálený pacient a říká, že se nepotřebuje fotoprotekci, protože se dobře opaluje. Já zas naopak kolegům, kteří přijedou z dovolené opálení, říkám, že to je na pracovní neschopnost,“ říká profesor.

Mezi 11. až 15. hodinou byste neměli na slunce vůbec vycházet. Pokud je to nezbytné, buďte dostatečně zahaleni. Používejte klobouk, sluneční brýle, triko s dlouhým rukávem. Mažte se krémem s ochranným faktorem, který je vhodný k vašemu fototypu.

Fototypy

1 – světlovlasý, bledý typ, mívá pihy. Pobyt na slunci: 5–10 minut. Pokud používá faktor 50+, může tuto dobu zdvojnásobit. OF 50 by měl používat celoročně.

2 – světlovlasý, modrooký. Pobyt na slunci: 10–20 minut. Celoročně používat OF 30, u moře OF 50.

3 – hnědovlasý, pokožka je trochu snědší. Pobyt na slunci: 20–30 minut. Celoročně používat OF 20, u moře OF 30, ale raději OF 50.

4 – tmavovlasý, snědá pokožka. Pobyt na slunci: až 45 minut a měl by používat alespoň OF 20.

Na druhou stranu jsme často slýchali, že slunění je zdravé a vytváří se vitamín D. „U nás obecně máme všichni nedostatek vitamínu D. Je pravda, že jeho tvorba s vyšším věkem klesá, tělo není schopno ho dokonale syntetizovat. On totiž pro tvorbu potřebuje určitou hladinu cholesterolu. A tady se pohybujeme na tenkém ledě. Protože když máme vyšší hladinu cholesterolu, tak se vitamín D tvoří lépe, ale zase nám to může ucpávat cévy a hrozit různými komplikacemi aterosklerózy,“ vysvětluje zapeklitosti s „déčkem“ Kateřina Cajthamlová.

Při slunečním ekzému pokožka reaguje i po menším slunění drobnými pupínky a svědivým začervenáním

Alergie na slunce

Projevuje se ve formě vyrážky a drobných pupínků, které svědí a bodají. Nejčastěji se objeví na místech, kde je tenká a citlivá kůže, jako je dekolt, obličej, záhyby kůže. „Všeho moc škodí. Alergie znamená stav, kdy náš imunitní systém začne protestovat a nějakým způsobem ničit vlastní tkáně a bývá důsledkem toho, že něčeho bylo mnoho,“ hodnotí lékařka.

Alergii si můžete „vypěstovat“ tím, že pojedete například do Egypta a od rána do večera budete na slunci. Nebudete respektovat čas mezi 11. a 15. hodinou. A tělo vám to jednoho dne může sečíst.

Zadělat na alergii ale můžete i dětem, pokud je jako malé vystavujete slunci. „Děti do šesti měsíců věku bychom neměli vystavovat slunečnímu záření vůbec. Měli bychom je oblékat a nechávat ve stínu. Děti do tří let mají ještě tenoučkou kůžičku, ale protože už jsou pohyblivé, měly by se v oblečení i koupat. A mít samozřejmě pokrývku hlavy,“ dodává lékařka.

Krémem s ochranným faktorem je potřeba mazat se každé dvě hodiny, protože se z těla vypařuje, v případě koupání ho voda vymyje.

Mrkev

Rady na závěr

Dobře fungují také krémy s betakarotenem a užívání betakarotenu. „Samotný betakaroten nás ale před spálením neochrání, je dobré ho používat v kombinaci s vitamíny C a E, kolagenem a lykopenem, který obnovuje vazivo. Ten najdeme v teplých rajčatech, tak můžete směle vyrazit do pizzerie,“ říká lékařka. Dále funguje:

  • Lutein: pomáhá hydrataci, zlepšuje kvalitu kůže
  • Aminokyselina tyrosin, která je součástí řady dietních doplňků
  • Pitný režim, omezení kofeinu, alkoholu, cigaret
  • nepřepálit začátek a případný pobyt na slunci postupně zvyšovat. Raději se pohybovat, než ležet

Může na spálenou kůži pomoct jogurt a tvaroh, nebo je to mýtus? Jak je to s umělým sluníčkem? Je vhodné jet k moři po nádorovém onemocnění? Co doporučuje Kateřina Cajthamlová u onemocnění vitiligo? Poslechněte si rady paní doktorky v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.