Přijdou ze školy, popadnou hůlku a běží na mažoretky. Jak cvičí Fénix v Chlumci nad Cidlinou?

2. prosinec 2018 10:31

Týmy mažoretek se připravují na novou soutěžní sezónu. Ta letošní už skončila. Zima bude pro mladé slečny dobou příprav na jarní soutěže. Reportérka Eva Boudová se na trénink mažoretek vypravila do Chlumce nad Cidlinou, aby zjistila, jak se dá sladit pohyb dvacetičlenné skupiny v jedno ladné, bezchybné vystoupení.

Slyšíme parádní tóny a vidíme ladné pohyby. A musíme holkám - mažoretkám složit velikou poklonu. Protože jsou opravdu parádně sladěná skupina. Říkají si Fénix. A tak už chybí jen vzlétnout.

Na otázku, jak dlouho už se věnují mažoretkovému sportu, jednotlivá děvčata odpovídají sedm, devět, deset i jedenáct let.

Při návštěvě Chlumce nad Cidlinou nedopadnete jako sedláci. Není tu jen zámek Karlova koruna

Zámek Karlova Koruna - Chlumec nad Cidlinou

Český rozhlas Hradec Králové pravidelně mapujeme zajímavá turistická místa v Královéhradeckém kraji. Tentokrát jsme se vypravili do Chlumce nad Cidlinou. Co vám tohle krásné město na řece Cidlině může nabídnout?

Lektorka a vedoucí skupiny Pavla Surová vysvětluje, proč děvčata tak dlouho u mažoretek vydržela: „Myslím si, že je to především tím, že je to prostě baví."

A dívky se hned přidávají: „Je super, že to prostě není jen takový tanec. Je to zpestřené tou hůlkou. Můžeme s ní dělat cokoliv, můžeme tancovat i skákat."

Co je na tom tréninku nejtěžší? Protože jsou vidět dokonale sladěné pohyby, ale kolik je za tím dřiny?

„Musíme chytat hůl ve velké rychlosti. Musíme kombinovat tanec a práci s holí. To je asi nejtěžší. Kdybychom se zastavili a jen pracovali s holí, tak je to určitě jednodušší. Ale tím, že je to doprovázeno pohybem, tak je to mnohem náročnější," říká Pavla Surová.

Děvčata trénují dvakrát týdně. A moc se na tréninky těší. Přijdou ze školy, popadnou hůlku a běží na mažoretky.

V kostýmech dívky vypadají skoro jako princezny

Také nádherné kostýmy k tomu to sportu patří. „Člověk jak prochází těmi soutěžemi, tak vidí, co především na mažoretkách vyniká. Jsou tedy například barvy, kde potom ty holky zanikají a naopak jiné barvy, při kterých holky úplně září, " dodává Pavla Surová.

Chlumeckým mažoretkám to moc sluší!

„Máme v tom i takový vznešený pocit. Ale současně, když máme kostým na sobě, tak víme, že nás brzy čeká vystoupení a nastává i trošku tréma. Jak si kostým oblečeme, tak přichází ten soutěžní stres. A začínají se potit ruce," smějí se děvčata z klubu Fénix v Chlumci nad Cidlinou.

Čtěte takéFénix - Mažoretková skupna

Možoretkám z klubu Fénix v Chlumci nad Cidlinou přejeme, aby je tento sport stále bavil a aby také zůstaly tak báječnou a kamarádskou partou jako dosud.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související