Příběh vily Tugendhat: Architekt jako první v historii použil ocelovou nosnou konstrukci a luxusní materiály. Majitelé si ji neužili ani 10 let

18. květen 2023

Vilu Tugendhat v brněnských Černých Polích navrhl pro manžele Gretu a Fritze Tugendhatovy na konci 20. let 20. století proslulý německý architekt Ludwig Mies van der Rohe.

Měl tehdy k dispozici neomezený rozpočet a náklady na stavbu se vyšplhaly na neuvěřitelných 8 milionů prvorepublikových korun. Extrémní investice se ale vyplatila, protože architekt vytvořil unikátní umělecké i technické dílo.

Mies van der Rohe jako první v historii použil v soukromém domě ocelovou nosnou konstrukci. Interiéry jsou plné vzácných materiálů – dominují onyx z Maroka, italský travertin a dýhy z exotických asijských dřevin. Výjimečné na svou dobu bylo i technické zázemí vily – teplovzdušné vytápění a chlazení, elektrické spouštění oken, fotobuňka u vstupu.

Manželé si ale vilu neužili ani 10 let, kvůli svému židovskému původu museli roku 1938 uprchnout do Švýcarska. Během války vilu zabralo gestapo a v roce 1945 ji při osvobozování zdevastoval jezdecký oddíl maršála Malinovského.

V roce 2012 byla vila Tugendhat otevřená po rekonstrukci, je přístupná veřejnosti a je to jediná tuzemská stavba moderní architektury, zapsaná na seznamu památek UNESCO.

Spustit audio