Příběh lvice Elsy a Joy Adamsonové. Kresby slavné opavské rodačky vystavuje dvorský safari park

27. srpen 2022 07:41

Kdo by neznal lvici Elsu a spisovatelku Joy Adamsonovou. Slavnou opavskou rodačku teď v Safari Parku Dvůr Králové připomíná unikátní kolekce jejích botanických ilustrací, kterou pro tuto výstavu zajistila jiná rodačka z Opavy Zuzana Beranová. Ve dvorském safari parku se s ní setkala redaktorka Dana Voňková.

Joy Adamsonová se proslavila jako autorka Příběhu lvice Elsy a společně se svým manželem Georgem se stali zřejmě nejslavnějším párem ochrany africké přírody. Odchováním lvího mláděte a jeho následným vypuštěním do volné přírody se jim podařilo změnit pohled veřejnosti na divoká zvířata a nevidět je jen jako krvelačné bestie.

Čtěte také

Joy však byla i nadanou malířkou, její malby keňských etnik dnes zdobí sídlo keňských prezidentů a její botanické kresby jsou pro svou mimořádnou kvalitu stále oblíbené.

„Vidět originály botanických ilustrací Joy Adamsonové je naprostým unikátem, protože se vystavují jen zcela výjimečně. Do Česka mohl soubor Joyiných děl dorazit díky jejímu propojení s Opavou, kde se narodila,“ říká popularizátorka života a díla Joy Adamsonové Zuzana Beranová.

Právě Zuzana Beranová unikátní ilustrace do Česka přivezla. Výstavu najdete v Safari parku Dvůr Králové - v prostorách Galerie Zdeňka Buriana. Z Velké Británie na zahájení přicestoval i Graeme Dougan, člen správní rady britské nadace Elsa Conservation Trust, která díla na výstavu zapůjčila.

Čtěte také

Soubor nádherných botanických ilustrací v safari parku doplňují osobní předměty Joy Adamsonové, které do Dvora Králové nad Labem zapůjčila Zuzana Beranová z vlastních sbírek. Stalo se tak u příležitosti symbolického přejmenování dvorského pavilonu šelem na Pavilon šelem Joy Adamsonové.

Zuzana Beranová vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově. Působila na českých ambasádách v Nigérii, Keni a Zimbabwe a rovněž na zastoupení Evropské unie v Namibii. Během pobytu v Keni sbírala reálie o životě Joy Adamsonové a posléze napsala její životopis nazvaný Setkání se smrtí. V letošním roce pak připravila společně s Oldřichem Hyvnarem životopis Joy Adamsonové jako komiks.

Graeme Dougan s příběhem lvice Elsy vyrůstal. Knihu četl hned v roce 1960, kdy byla vydána, a inspirovala ho k ochraně přírody. V současné době působí na základních školách jako učitel environmentální výchovy.

Čtěte také

S Elsa Conservation Trust spolupracuje od roku 2001 a dnes je dlouholetým členem jeho správní rady, ředitelem Elsa UK Ltd. a ředitelem Elsa Kenya Ltd., která spravuje činnost trustu ve východní Africe.

Předsedkyní Elsa Conservation Trust je Jean Aucuttová, jež byla blízkou přítelkyní Joy Adamsonové a stala se i první sekretářkou původní organizace založené v listopadu 1963. Jean Aucuttová, které je dnes 97 let, požádala Graeme Dougana, aby Elsa Conservation Trust v Safari Parku Dvůr Králové zastoupil.

Na výstavu ilustrací Joy Adamsonové vás do Safari Parku Dvůr Králové pozvali Zuzana Beranová a Graeme Dougan. Výstava potrvá do 25. září.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související