Pravopis se dá naučit, není to atomová věda. Pravopisne.cz motivuje k správnému užívání mateřštiny

30. leden 2018

Projekt Pravopisně.cz je nápadem dvou bývalých studentů Katedry českého jazyka a literatury, která spadá pod Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové, jako závěrečná bakalářská práce. Po studiích za tento počin získali cenu rektora. 

Projekt se od svých počátků změnil a využívá nejmodernější metodiky. Snaží se povzbudit a motivovat studenty ke správnému užívání mateřského jazyka a literatuře. Web je bezplatný a cvičení využívají děti i dospělí. Chystají se další nadstandardní služby a možnosti webu - sekce pro učitele, rodiče - přehledy cvičení a výsledků jejich dětí.

Pomalu se blíží přijímací zkoušky na střední školy a proto také některé děti chodí na nejrůznější přípravné kurzy, ať už za matematiky, z českého jazyka nebo třeba z dějepisu. My vám představíme jeden praktický internetový projekt, který nejen našim dětem, ale nakonec i nám dospělákům může hodně s češtinou, pravopisem, gramatikou anebo i s dějepisem pomoci.

Pravopis a gramatika

Jeden ze spoluautorů projektu Pravopisně.cz Tomáš Tuček je naším hostem. Ale možná znáte i jeho sportovní výkony ve footbagu. Kolikanásobným mistrem světa jsi?
Vyhrál jsem to sedmkrát. Tedy sedminásobný mistr světa.

Čtěte takéProjekt PRAVOPISNĚ.CZ

Ale ty jsi vystudoval Katedru českého jazyka a literatury na Univerzitě Hradec Králové. Takže jsi češtinář?
Dá se to říct. Vystudoval jsem mediální studia, takže ano. Studoval jsem na Pedagogické fakultě hradecké univerzity. Nevím, jestli jsem přímo češtinář, ale aspoň trošku se za něj považuji.

Abeceda

Pravopisně.cz. To je web, který dnes představujeme. Taková praktická věc. To už prý vzniklo při studiích.
Ano, vzniklo to při studiích. Ten příběh je takový komplikovanější, protože mně ta čeština moc nešla v tom prvním semestru. Takže to bylo celé o tom, že jak nám to nešlo, tak jsme si chtěli vytvořit nějaký vlastní projekt, který by lidi naučil, aby to uměli lépe než my. Takže proto vzniklo Pravopisně.cz

Co ti dělalo největší problémy v té gramatice češtiny, vzpomínáš si?
Já to asi zobecním. Úplně všechno. Od vyjmenovaných slov až po čárky, velká písmena a tak dále. Ale pravopis se dá docela dobře naučit. Není to žádná atomová věda.

Co to vlastně je Pravopisně.cz? O čem to je?
My říkáme, že Pravopisně je vlastně taková moderní cvičebnice českého jazyka na Internetu. Každý si tam může procvičit pravopis různým způsobem. Buď pomocí nějakého zvukového diktátu, doplňovačky a tak dále a tak dále.

Pravopis a gramatika

Primárně to je pro koho? Pro žáky, studenty základních nebo středních škol?
Je to určitě pro žáky základních škol. A pro žáky středních škol a pro dospělé, kteří mají problémy s pravopisem.

Je to obecný problém ve společnosti, že neumíme psát? Protože dnes přeci jen je větší ta korespondence elektronická.
Rozvoj sociálních sítí vůbec nepřidává k tomu, abychom měli lepší písemný projev. Asi tak. Je to problém.

Neustále píšeme SMS a posíláme MMS, to jsou obrázky hlavně, e-maily samozřejmě.
Je to i o tom, že spousta lidí dělá chyby a ostatní se od nich ty chyby učí. Takže třeba typický problém shlédnout, zhlédnout, zhlédl jsem film se "S" a podobně. To je velký problém.

Pravopis a gramatika

Jak se ten pravopis a vůbec gramatika vlastně správně naučí? Je to hlavně o tom trénovat si to? Dělat si diktáty a nejrůznější cvičení?
Podle mě je to o nějakém cviku. A nejlépe každodenním cviku. To znamená, že pokud člověk čte a občas si udělá nějaký diktát, tak si myslím, že ho nic nepřekvapí. Samozřejmě čeština je plná chytáků. Ale takový ten základní pravopis, aby člověk dokázal fungovat, to se naučí úplně v pohodě. Na ty chytáky se potom musí trochu zaměřit. Ale základ je každý den si přečíst kousek knížky a udělat si jedno cvičení. Za rok je to úplně v pohodě.

Tak to je Pravopisně.cz. Můžeme, Tomáši, zmínit i další vyše internetové portály? A představit je?
Pravopisně je taková naše vlajková loď. Potom jsme založili ještě Dějepisně, potom Čeština ve slovníku.cz. Ale teď jsme to tak trochu ořezali a věnujeme se spíš jen tomu Pravopisně. A v tuhle chvíli se ještě dostáváme na Slovensko, takže už existuje i Pravopisně.sk. Což je trošku zvláštní, protože na Slovensku neexistuje pořádný projekt na slovenštinu. Takže čeští kluci musí udělat slovenský projekt na slovenštinu.

Abeceda a písmena

To je úžasné. Kolik vás na tom pracuje?
V týmu nás je teď 7. Většinou to jsou externisté. Máme 3 lidi v týmu. Máme jednu slečnu na PR a pak jsme my dva s kolegou, já a Ondra. Zbytek jsou externisté.

Jaký to má ohlas u lidí? Protože projekt Pravopisně.cz funguje už od roku 2011.
Ten prvotní úspěch byl takový, že jsme byli rádi, když tam přišlo 50 lidí denně. Teď se dostáváme asi na půl milionu měsíčně. Je to určitě jeden z největších vzdělávacích projektů v Čechách. A je zdarma.

Což je asi velká výhoda, protože většina takových věcí je placená. K tomuhle se lidé mohou dostat zdarma. To je možná taková vaše největší deviza.
To je určitě naše výhoda. Samozřejmě už plánujeme nějakou placenou část, ale ta sekce zdarma určitě zůstane.

Co všechno na Pravopsině.cz najdeme? Testy, jazyková cvičení, diktáty?
Ano, je to o zvukových i klasických diktátech. A o různých hrách a tak dále.

Tomáš Tuček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

To se mi moc líbí, u těch zvukových diktátů jsou i tři možnosti rychlosti. Takže si to můžeme pustit, jak to třeba diktuje skutečně učitel ve škole. Je tam i možnost dozvídat se o nejrůznějších novinkách a češtinářských chytácích přímo na e-mailu.
To je pravda. My vám posíláme nějaký newsletter, s nějakými novinkami. Ale teď se přiznám, že se tomu zase tolik nevěnujeme. Spíš rozšiřujeme ten obsah jako takový.

Máte nějakou statistiku o tom, kdo na ty stránky nejvíc chodí?
Je to hlavně pro základní školy. Ale musím uznat, že tam chodí většina lidí, kterým je 18 plus. Takže většinová návštěvnost lidí, kteří jsou už dospělí. Až nás to překvapilo.

Chystáte se ten projekt ještě dál nějak rozvíjet a nabízet další možnosti a služby do budoucna?
Určitě chystáme. Chceme trošku zavést víc gamifikace, to znamená, aby si ty děti s tím víc hrály. Aby to nebylo tak strojené jako ve škole. Aby tam měly nějaké hry, nějaké střílečky, samozřejmě spojené s pravopisem. To je taková naše vize budoucnosti.

Říká Tomáš Tuček. Jeden z autorů webu Pravopisněcz. Přejeme co nejvíc uživatelů a co nejvíc návštěvníků. Ať se daří.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související