Prales Mionší ukrývá divokou krásu staletých stromů. Pamatují snad i Bílou horu

27. červen 2016
Česko – země neznámá

V národní přírodní rezervaci jménem Mionší v Beskydech rostou až 400 let staré jedle. Jejich letité kmeny, nebo často už jen ztrouchnivělá či mechem obrostlá torza, připomínají koloběh času a veškeré přirozené přírodní děje. Se svojí rozlohou 170 hektarů se Mionší řadí mezi největší pralesy v České republice.

Chráněné území je přístupné od června do září, a to výhradně s průvodci. Zájemci se s nimi projdou po naučné stezce z Dolní Lomné, kterou zdobí mimo jiné orchidejová louka.

Prales Mionší leží v Těšínských Beskydech mezi obcemi Horní a Dolní Lomná asi devět kilometrů jihozápadně od Jablůnkova. Je to pozůstatek původního jedlo-bukovského karpatského pralesa, který kdysi pokrýval celé Beskydy. Jde o jednu z 15 ploch u nás, kde se dlouhodobě sleduje celkový vývoj lesní dynamiky.

Na zachování původního stavu pralesa Mionší má zčásti podíl dřívější majitel beskydských lesů, arcivévoda Bedřich Habsburský, jinak nechvalně známý z básní Petra Bezruče jako „Markýz Gero“. Arcivévoda zajížděl často do lesů společně s další šlechtou na lov zvěře. Na jednom z palouků si nechal postavit loveckou chatu, která na místě stojí dodnes. A protože se prales Mionší využíval jen k lovu zvěře a dřevo se v něm prakticky netěžilo, zůstal jako ojedinělý lesní ekosystém uchován do současnosti v původním stavu.

V pralese žije i medvěd nebo rys

Neobyčejné podmínky pro život prales nabízí nejrůznějším druhům živočichů – od ptactva a hmyzu, až po šelmy, jako je vlk, medvěd hnědý nebo rys ostrovid. Celá lokalita je cenná také z hlediska mykologie a rozmanitých dřevokazných hub.

Prales Mionší - okrajová užitková část lesa

Národní přírodní rezervací byl prales Mionší vyhlášen v roce 1954. Z důvodu přísné ochrany celého území je rezervace od roku 2014 přístupná výhradně s průvodcem, a to pouze v úseku na samotné hranici rezervace v délce asi sedmi kilometrů. Prohlídka vede po stezce, která je vhodná pouze pro pěší, má střední náročnost a výškové převýšení 300 metrů.

Stezka je přístupná od 1. června do 15. září vždy o víkendech. Pralesem Mionší provázejí členové Českého svazu ochránců přírody Carpathia, kteří s výletníky do pralesa vyrážejí každou sobotu a neděli v 9:30 a ve 13:00 hodin. Prohlídka začíná v obci Dolní Lomná u Matyščiny louky, u ústí doliny potoka Mionší. V bezprostřední blízkosti se nacházejí také přírodní rezervace Uplaz a Velký Polom, které společně spravuje CHKO Beskydy.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.