Poprvé po povodni je otevřeno i atrium u Valdštejnské jízdárny

1. duben 2003

Spolu s Valdštejnskou zahradou se dnes otevřely i brány do atria před Valdštejnskou jízdárnou, kde Národní galerie pořádá výstavy. Obyvatelé a návštěvníci hlavního města do něj mohli vstoupit poprvé od loňských katastrofálních záplav. Atrium je u stanice metra Malostranská, po dobu jejích oprav sloužilo například k dočasnému uskladnění vodou poškozených pojízdných schodů.

I když stanice obnovila provoz už 16. ledna, atrium zůstávalo stále zavřené. Návštěvníci galerie, která byla otevřena o týden později, proto museli na výstavu malíře Františka Brožíka bočním vchodem z Valdštejnské ulice. Nyní už opět mohou chodit do jízdárny hlavním vchodem. K někdejší kráse chyběla atriu zejména voda ve dvou mělkých nádržích, které využívali k osvěžení hlavně ptáci a turisté.

Valdštejnská zahrada byla zpřístupněna už na podzim, dnes se otevřela po zimní přestávce. I když byla také zasažena záplavami, viditelné stopy to na ní nezanechalo. Trochu neutěšeným dojmem působila jen chybějící fasáda na zídce u vstupu do zahrady od stanice metra. Přesto k procházce či posezení v barokní zahradě přilákalo slunečné počasí desítky domorodců i turistů.

Valdštejnská zahrada

Zahrada, která je součástí areálu Senátu, je otevřena zdarma každý den od 08:00 do 18:00 až do konce října. Zahradu zdobí sochy, které jsou dokonalými kopiemi díla nizozemského manýristy Adriana de Vries, kašny, uměle vytvořená krápníková stěna a unikátní sala terrena, která slouží k pořádání koncertů. Ke stálým obyvatelům zahrady patří vedle ryb a pávů i dva páry výrů, kteří na návštěvníky shlíželi z nejvyššího bidla své voliéry.

Spustit audio