Pomlázky se každoročně učí zájemci plést v Památníku zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou

10. duben 2023 07:45

Pomlázka má šlehnutím kouzelných proutků magicky přenést jarní sílu z rostlin na člověka - tedy pomladit! Dnes je ten správný den, kdy koledníci vyrážejí a v rukou mají pentlemi ozdobené pomlázky. Tradiční i netradiční pomlázky, žíly, šlehačky nebo metly, si zájemci mohou každoročně uplést v Památníku zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou. 

Před památníkem v Pasekách nad Jizerou svazky proutí všemožných odstínů. Od červené až po zlatavou žlutou. „Bude i na koše, nebo tady vždy pleteme i dekorace, takový pomlázkový strom. Proutí je čerstvě nařezané ze všech částí Pasek. Stačí začít plést,“ muzejnice Eva Vondrová a mistrová v pletení pomlázek.

Čtěte také

„Pletu kulaté pomlázky, naučil mne to můj tatínek. Takže jsem jich už napletla nepočítaně. Chce to ale sílu v rukou. Pletu ze 13 prutů, uprostřed je den a dvakrát šest se oplétá kolem něj. Ale budeme plést kulaté i čtverhranné.

„Já žádnou pomlázku plést neumím, proto jsem také přišla. Že si nějakou zkusím. A moc se mi líbí to červené proutí. Tak uvidím, jsem zvědavá, jestli se mi to vůbec podaří.

Chce to dobrý posed a proutí mezi koleny. „Letos je krásné proutí, neláme se, je pružné a ohebné. Pomlázka krásně přibývá. Ještě dáme mašli na konec a může se vyrazit na koledu.

A co ten pomlázkový strom?

Čtěte také

„Je dvoubarevný a výška je tak tři metry. 36 prutů se rozdělí na třípramenné svazky, které se zapíchají do květináče s hlínou či pískem. Uvnitř je dutý, jen ten obvod kmene je upletený z proutků. K tomu mašle a vajíčka.

Takže je to vlastně i takový poutač. „Ano, upozorňuje, že tady se pletou krásné pomlázky.

Co s ním bude po Velikonocích? „Když se zasadí a zalévá, tak potom krásně obrazí a udělá nahoře i zelenou korunu. Dělá nám tady ozdobu až do podzimu. Nejlepší je každý rok si udělat nový, usmívá se Eva Vondrová.

Tohle je prostě pomlázková dílna s nejkrásnějším výhledem na hory. „Tak přiďte pobejt!

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související