Hanácká tradice zdobení kraslic slámou našla svého mistra v Podkrkonoší. Annu Rusovou

10. květen 2017

Na velikonoční návštěvu do Červeného Kostelce k paní Anně Rusové, která patří mezi nejuznávanější krasličářky u nás, se vydala Romana Pacáková. A bylo to povídání nad kraslicemi, čerstvým štrůdlem a dobrým čajem.

„Já vás velmi vítám, mám raost, že jste přijela," usmívá se Anna Rusová.

Celý svůj život naplnila uměleckou prací. Věnovala se vždy lidové tvorbě. Spoustu lidí naučila a předala jim své znalosti. A oslaví významné životní jubileum.

„Budu mít 90 let. A opravdu celá léta pracuji v Asociaci krasličářů. Například etnografové nám pořádají výstavy dětí a mládeže. A to je důležité. Já jsem učila 35 dětí a ty získaly mnoho ocenění," říká Anna Rusová.

To je na tom to nejkrásnější. Podkrkonoší rozhodně není krasličářským krajem. A jedna z nejuznávanějších krasličářek žije právě tady. A ta její škola zdobení kraslic slámou, je známá po celé republice.

Na pštrosí vajíčko máte 5 000 kousků slámy. A trvá to třeba celý týden. Je to vlastně taková šperkařská práce.Anna Rusová, krasličářka

Máte komu předat své znalosti?
„Mám štěstí. Mám jednu žákyni, jmenuje se Jitka Šindelářová. Věnovala se tomu a už také učí děti druhým rokem. A jsou mezi nimi dokonce i chlapci. Mám z toho radost, protože my nemáme podkrkonošskou tradici, my máme hanáckou tradici. Nezáleží na tom, v kterém kraji se zdobí, ale musíte dodržovat tu tradici, odkud pochází. Byla to práce pomalu k zapomnění i na té Moravě. Zdobení slámou, tedy hanácká tradice. Já když jsem ty krasličky viděla, hned jsem se do nich zamilovala. Je to zajímavá práce a tvořila jsem. A tím jsem se zapsala do krasličářského světa."

Hanácká tradice zdobení kraslic slámou našla svého mistra v Podkrkonoší. Anna Rusová slaví životní jubileum

V čem jsou ty kraslice zdobené slámou, pokud jde o tu techniku, náročnější, než jiné?
„Těch technik je poměrně dost. Batika, batika-reliéf, drátkování, jezerní sítina. Ale olepování slámou je nejnáročnější. Také v cizině, Německo, Dánsko, Švýcarsko, mají takové kraslice za unikáty."

Jsou to unikáty. A nezdobí se jen vajíčka slepičí

„Zdpbí se také vajíčka husí, nebo kachní. A pštrosí. To trvá třeba celý týden, protože na to máte 5 000 kousků slámy. Slepičí vajíčko má 800 až 1000 kousků slámy. Je to vlastně taková šperkařská práce," usmívá se Anna Rusová.

Hanácká tradice zdobení kraslic slámou našla svého mistra v Podkrkonoší. Anna Rusová slaví životní jubileum

Jste velice čiperná. Děláte pro o něco?
„Vím, že když například pracuji na chalupě, tak tam necvičím, protože tam mám pohybu dost. Ale jakmile jsem doma, nebo jsem seděla u kraslic, tu půlhodinu denně cvičím jógu. A to cvičím již asi 50 let. Určitě. To si i ty své myšlenky urovnáte. Je to výborná věc."

Vy ještě tvoříte?
„Už mi oči neslouží. Strašně mi to chybí, poněvadž já mám ruce klidné a mohla bych pracovat. Ale ty oči mi chybí."

A nemrzí vás, že jste kraslicím věnovala v životě tolik času?
„Nemrzí, jsem šťastná, že mi to vůbec v životě šlo. To už je velký dar od života. Že jsem mohla stále pracovat."

Hanácká tradice zdobení kraslic slámou našla svého mistra v Podkrkonoší. Anna Rusová slaví životní jubileum
autor: jou
Spustit audio