Polské firmy posílají do Čech pracovat Ukrajince bez povolení. Zaměstnavatelům hrozí vysoké pokuty

10. březen 2020 10:40

V Královéhradeckém kraji přibývá případů nelegálního zaměstnávání cizinců. Vyplývá to ze statistik Státního úřadu inspekce práce. Jeho inspektoři se v poslední době stále častěji setkávají s případy nelegálního zaměstnávání přes polské firmy, které do Čech posílají pracovat Ukrajince. Ti ale nemají potřebná povolení.

Čtěte také

„Jsou vysíláni Ukrajinci přes Polsko. To znamená, že jsou fiktivně zaměstnáváni v Polské republice a přitom jsou posíláni do České republiky, aby tady vykonávali práci."
Milan Blažek je vedoucím oddělení inspekce nelegálního zaměstnávání pro Královehradecký kraj. Zatímco v roce 2017 odhalil společně s kolegy patnáct nelegálně pracujících občanů Ukrajiny, loni už jich byla stovka.

Velká část z nich našla v Česku práci právě prostřednictvím polských firem.
„Oni v Polsku prakticky neodpracují ani hodinu. Jdou pouze přes Polsko, protože tam dostanou snadněji vízum než je možné u nás."

Igráček jako zedník

Agata Kostyk-Lewandovska z polského Inspektorátu práce zmíněnou praxi potvrzuje. Stupňuje se prý od té doby, kdy polská legislativa usnadnila zaměstnávání Rusů, Moldavců a právě Ukrajinců. Problematika je podle ní velmi složitá.
„Ti zaměstnanci jsou v Polsku zaměstnáni legálně. Takže tam k žádné přestupku a porušení zákona nedochází. A pokud jsou ilegálně zaměstnáváni na území České republiky, tak porušují českou legislativu. A my, jako polská inspekce práce, do toho nijak nemůžeme zasahovat."

Poláci to dělají záměrně, ale trest čeká české firmy

Stále častěji nabízí cizince na práci v českých firmách zástupci účelově založených firem. Ty mají sídla na virtuálních adresách, jde o jakési prázdné schránky. Ani tak z pohledu polských úředníků nic neporušují.
„Postihovaný je v České republice český zaměstnavatel, který tyto pracovníky zaměstnává a třeba ani nemá ponětí o tom, že jsou nějakým způsobem ilegálně vysláni. A polská firma, která to třeba dělá záměrně, tak postihována není."

Čtěte také

Potrestaní jsou tak čeští zaměstnavatelé, kteří přitom často jednají v dobré víře a zákon porušovat nechtějí. Říká to František Molík z náchodské hospodářské komory.
„Oni podepíší nějakou smlouvu, ti Ukrajinci u nich nastoupí. A samozřejmě ona česká firma, která shání zaměstnance, tak netuší, že se dostává do problému. když potom přijde na kontrolu inspekce práce, tak teprve poznají ten problém, že naletěli a není to v souladu se zákonem."

Výsledkem jsou vysoké pokuty. Ta nejvyšší navržená byla loni v Královéhradeckém kraji bezmála dva miliony korun, ze zákona může být až pětkrát vyšší.

Spustit audio

Související