Policie v Královéhradeckém kraji eviduje od začátku letošního roku přes 200 krádeží jízdních kol

1. červenec 2024

K většině z krádeží kol v regionu došlo na území krajského města. Od začátku letošního roku řešili policisté v Hradci Králové více než 160 krádeží jízdních kol, což je o 5 procent méně než loni touto dobou. Jenže i přes mírný pokles policie očekává, že v letních měsících tak jako každý rok krádeží zase přibyde. Kde v Hradci Králové mizí kola nejčastěji a jak je správně zabezpečit?

Na jednom z rizikových míst v Hradci Králové zjišťovala informace reportérka Natálie Poláková.
Právě stojím před budovou Hlavního nádraží v Hradci Králové, kde je v bezpečnostních stojanech zaparkováno necelých 50 jízdních kol. Většina z nich je uzamčena a zabezpečena. Pouze na jednom jsem si všimla, že na sobě nemá žádný zámek. Zároveň tady už chvíli stojí nezamčené kolo, které je pouze opřené o zeď budovy a nevypadá to, že by jeho majitel byl poblíž.

Čtěte také

Tady před hlavním nádražím a také před nedalekým terminálem hromadné dopravy se podle policistů ztrácí kola nejčastěji. V blízkosti místa, kde parkují kola, jsou městské bezpečnostní kamery. Jsou tu celkem tři, nicméně ten prostor monitorují pouze částečně.

Jsou totiž pohyblivé a operační důstojníci během dne různě mění jejich polohu. Může se tedy stát, že zrovna v okamžiku, kdy dojde ke krádeži, tak kamera zabírá jiný úsek a policie pak nemá k dispozici důkazní materiál. Tuhle informaci mi potvrdila mluvčí hradecké městské policie Eva Kněžourová.

Na jakých dalších místech by měli lidé dávat na svá kola větší pozor?
Nejen v Hradci Králové platí, že kromě vlakových nádraží se kola nejčastěji ztrácejí také u obchodních center a teď v létě hlavně u koupališť a rekreačních areálů. Policie proto doporučuje kola pořádně zabezpečovat kdykoliv se od nich vzdalujeme, a to i na místech, kde mají lidé pocit, že by ke krádeži dojít nemohlo. Například při zastavení u stánku s občerstvením.

Čtěte také

Základem je podle policistů kvalitní zámek. Cyklistům doporučují požívat spíš řetězový. Ten klasický lankový může zloděj snadněji přeštípnout. Dalším doporučením je připevňovat při zamykání současně rám a zadní kolo, které jde hůře odmontovat.

Některá města v Česku teď nabízí lidem možnost nechat si kolo takzvaně forenzně označit. Strážníci na kolo nanesou speciální mikrotečky s unikátním kódem, díky kterému pak mohou kolo snadněji vystopovat. Funguje tahle služba také v Hradci Králové?
Ne, hradecká městská policie forenzní značení neprovádí a podle policejní mluvčí Evy Kněžourové to ani není v plánu. Co ale lidé v Hradci můžou udělat v rámci prevence, je registrace do centrálního registru jízdních kol, buď z domu přes internet nebo přímo u městské policie.

U takto registrovaných kol jde snadno ověřit kdo jejich majitel, což by mělo případným zlodějům ztížit nelegální prodej.

Spustit audio

Související