Policie obvinila farmáře z Královéhradecka z utýrání 14 ovcí. Z farmy jich ale zmizelo 350

25. listopad 2013

Z týrání zvířat obvinili policisté zemědělce z Bělče nad Orlicí u Hradce Králové. Na případ, který se vlekl měsíce, upozornili lidé z okolí farmy. Veterináři při kontrole před několika měsíci našli v hnoji 18 zdechlin ovcí. Uhynulých zvířat ale mohlo být až 350.

O tom, že na farmě a přilehlých pastvinách není všechno v pořádku, se ve vesničce několik kilometrů od Hradce Králové podle nezávislého starosty Vladimíra Veselky potichu mluvilo už dlouho.

„Zprávy byly pouze strohé, takové, že se v hospodě něco povídalo, ale že by přímo někdo přišel na obecní úřad a řekl: 'Děje se to a to', to se nestalo. Pouze v jarních měsících přinesla jedna občanka asi čtyři fotografie, že viděla uhynulá zvířata někde na hnoji,“ říká starosta Veselka.

Stížnosti lidí přivedly v únoru na farmu na březích Orlice první kontrolu. Veterináři týrání zvířat potvrdili.

„Zjistili jsme, že větší množství uhynulých ovcí se nachází na pastvině. Ovce neměly zabezpečený dostatek krmiva ani přístup k pitné vodě,“ dodává ředitelka Krajské veterinární správy Blanka Karešová.

Veterináři případ předali policistům. Lenka Burýšková z královéhradecké policie říká, že společně s pracovníky České plemenářské inspekce hospodářství zkontrolovali a zjistili, že na farmě je 416 ovcí.

„Nicméně ve skutečnosti, v registru tento farmář uváděl jejich počet o 350 vyšší. Už to bylo podezřelé. On to odůvodňoval tím, že mu například byly ovce ukradeny. Jindy to zdůvodňoval jakousi domácí porážkou,“ vysvětluje Lenka Burýšková.

Následovala další kontrola, kdy policisté společně s veterináři prohledali část hnojiště a našli 18 zdechlin. Proč ovce pošly, pak určoval znalecký posudek.

„Z něho mimo jiné vyplynulo, že většina ovcí zemřela vyhladověním. Tento muž je tak podezřelý z utýrání surovým a trýznivým způsobem,“ dodává Lenka Burýšková.

Majitel farmy Miloš Švec se k věci odmítl vyjádřit. Pokud se případ dostane před soud, hrozí padesátiletému farmáři až pětileté vězení.

autoři: Jiří Fremuth , Marína Dvořáková
Spustit audio