Pokuta 220 tisíc korun za nelegální nakládání s tunami nebezpečných odpadů

11. říjen 2018 10:01

Česká inspekce životního prostředí, Oblastní inspektorát Hradec Králové (ČIŽP), uložila pokutu 220 tisíc korun společnosti AHV ekologický servis, s.r.o. Ta v roce 2017 prokazatelně nakládala v rozporu se zákonem o odpadech s asi 23 tunami nebezpečných odpadů. 

Za únik ropných látek do Úpy a Labe uložili inspektoři ČIŽP pokutu 150 tisíc korun

Norná stěna v Semonicích

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany vod v Hradci Králové uložili pokutu 150 tisíc korun společnosti KARSIT HOLDING, s.r.o. Firma způsobila v Jaroměři havarijní znečištění řeky Úpy a následně i Labe ropnou látkou.

„Konkrétně se jednalo o zhruba 180 kusů sudů o objemu 120 litrů, asi 57 kusů IBC kontejnerů a 70 kusů malých plastových kanystrů naplněných různými odpady, převážně kategorie „nebezpečný", a to na místech k tomu neurčených," řekl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

S odpady bylo nakládáno v hale zemědělského areálu v obci Bohuňovice u Litomyšle, přičemž tato hala nebyla schválena Krajským úřadem Pardubického kraje jako zařízení pro nakládání s odpady.

Společnost AHV ekologický servis, s.r.o. se proti rozhodnutí ČIŽP odvolala, odvolací orgán to zamítl a rozhodnutí potvrdil. Pokuta tak nabyla právní moci.

autor: Milan Baják | zdroj: Česká inspekce životního prostředí
Spustit audio

Související