Podobá se čápovi, má černé peří, zvláštní zobák v podobě louskáčku a podivné jméno - zejozob africký

12. listopad 2022 08:33

Představíme vám zvláštního opeřence, zejozoba afrického. A zároveň povyprávíme příběh o tom, jak obtížný je odchov jednoho z mnoha afrických potravních specialistů. Do Pavilonu Ptačí svět v Safari parku Dvůr Králové na Trutnovsku se za chovatelkou  Helenou Hubáčkovou vypravila redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Čáp s černým peřím a dlouhýma nohama je potravní specialista. Živí se zejména měkkýši. K dobývání jejich těl ze schránek využívá speciálně upraveného zobáku se štěrbinou, který je pro zejozoba charakteristický a slouží jako „louskáček". Živí se také obojživelníky a rybami.

Ve volné přírod obývají zejozobi území na jih od Sahary a Madagaskar. Zdržují se v koloniích kolem řek a jezer. Váží od jednoho do dvou kilogramů, rozpětí křídel je kolem jednoho metru. Zejozobi se dožívají 15 až 20 let.

Zejozobi afričtí se v zajetí chovají zřídka. V Evropě jen v některých zoo - např. v Německu, v Česku,ve Francii, v jedné britské a jedné belgické.

Čtěte také

Základy chovu tohoto ptáka vytvořila ZOO Praha - tři ptáci odtamtud putovali i do Wroclawi. Tamější zoo se stala první polskou zoo s tímto vzácně chovaným druhem.

Nově získal roku 2020 zejozoby také francouzský safaripark v Sigean.

V Česku je mají v Safari Parku Dvůr Králové, v ZOO Plzeň, Praha a Zlín. První odchov tohoto ptáka poněkud nevšedního zjevu byl zaznamenán v roce 2011. Jednalo se vůbec o první přirozený odchov pod rodičovským párem v Evropě. Nejvíce přirozených odchovů má na svém kontě ZOO Praha.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související