Problémoví zejozobi ve dvorském safari parku. Kolik starostí ukrývá odchov jednoho ptačího druhu?

8. leden 2022 08:09

Zejozob je černý africký pták se zvláštním zobákem a luxusním jídelníčkem. Zobák zejozoba má uvnitř úzkou štěrbinu a k jeho oblíbené stravě patří šneky nebo slávky. A proč budeme o zejozobech dnes mluvit? Abyste si udělali představu o tom, kolik starostí a námahy se skrývá za odchovem jednoho problémového ptačího druhu.

Téma pro zoologa Michala Podhrázského a redaktorku Danu Voňkovou.

Zejozob africký je velký, převážně černý pták, dorůstající průměrně 87 cm. Jeho charakteristickým znakem je zvláštně tvarovaný zobák, u kterého je i při zavření mezi jednotlivými čelistmi viditelná mezera.

Čtěte také

Zatímco horní čelistí svou kořist přidržuje, dolní přeřezává a odděluje schránku měkkýšů.

Obývá mokřiny na rozsáhlém území subsaharské Afriky a na západní části Madagaskaru. Hnízdo v podobě malé plošiny z větví si staví na stromech nebo na keřích.

Chov zejozobů je velmi náročný, jedná se o potravní specialisty. Živí se zejména šneky a jinými měkkýši. K dobývání jejich těl ze schránek používá charakteristický speciálně přizpůsobený zobák. Požírá také obojživelníky a ryby.

Zejozob africký je v zajetí chován zřídka

V České republice chovaly tyto ptáky v průběhu posledních pěti let ZOO ve Dvoře Králové nad Labem,v Plzni, Praze a Zlíně. První jedinec tohoto druhu pobýval v ZOO Praha v 50. letech 20. století. Chovný pár se pak v českém hlavním městě objevil v roce 1996. První odchov byl zaznamenán v roce 2011. Jednalo se vůbec o první přirozený odchov pod rodičovským párem v Evropě.

Čtěte také

V září roku 2021 pečovali pracovníci dvorského safari parku o čtyři ptáčata těchto pozoruhodných afrických ptáků. Každodenní péče o mláďata se skládala z vážení, krmení, pití a opět vážení.

Mláďata odpočívala v měkkém hnízdě vyhřátém na 35 stupňů a dostávala směs králičího masa a myšat.

Jakmile ptáčata povyrostou, doplní jim chovatelé jídelníček o první kusy šneků. Na posezení mají sníst asi desetinu vlastní váhy.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související