Počasí navzdory. Turisté a cyklisté oslavili pohybem 50. narozeniny hořického Pochodu O Žižkův štít

22. duben 2024 07:35

Ani aprílové a navíc hodně chladné počasí neodradilo turisty a cyklisty od 50. ročníku Pochodu O Žižkův štít v Hořicích. Účastníci, kterých nakonec pořadatelé napočítali přes 900, se rozhodli podpořit svou kondici, vyčistit si hlavu, užít si den na čerstvém povětří s rodinou nebo s psím kamarádem.  

K jejich rozhodnutí jít nebo jet určitě přispěli i některé organizační změny k lepšímu: třeba možnost se předem zaregistrovat on line nebo speciální edice výročních turistických vizitek. Na jedné z tras, která vedla přes vrch Gothard, se s těmi nejčipernějšími turisty časně ráno potkala redaktorka Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Letošní 50. turistický pochod O Žižkův štít byl zároveň memoriálem Jiřího Krejcara. Dlouholetý předseda KČT Hořice (2013 - 2022) a člověk s inspirující chutí do života zemřel loni v červnu. Podílel se mimo jiné na pořádání Zimního přejezdu - přechodu Zvičiny i Pochodu O Žižkův štít.

Organizátoři toho letošního připravili v prvním patře hořické sportovní haly v Erbenově ulici výstavu, která připomíná historii a současnost KČT a je i poctou panu Krejcarovi.

K půlstoletí tradičního pochodu letos pořadatelé připravili novinky. Patřila k nim možnost on line registrace, nové propozice s QR kódy nebo výroční fotokoutek. Nově se také uskutečnila Dětská stezka s úkoly, kterou připravili hořičtí skauti u Rozhledny Hořický chlum, kde se setkávala většina tras. A diplom a pamlsek letos na pochodu dostali i psi - turisti.

Žižkův štít volně navázal na otevírání turistické sezóny v Podkrkonoší

„Propojení pochodu s otevíráním sezóny v Podkrkonoší beru jako skvělou zkušenost. Jsem rád, že můžeme spolupracovat s lidmi, pro které je turistika zaměstnání. Vítáme tedy letošní stejný termín Otevírání turistické sezóny v sousedních Smetanových sadech, jen kousek od startu a cíle našeho pochodu. Skvělé je i to, že letos máme dvakrát víc sponzorů a to účastníci pochodu určitě také kvitovali. A jsme rádi za podporu města. Zároveň také můžeme namotivovat děti nejen v Hořicích, aby se k nám připojily a přiblížily se přírodě,“ řekl nový předseda Klubu českých turistů v Hořicích Tomáš Sůva.

Ve fotografickém koutku Pochodu O Žižkův štít

Připomněl také, že navázali nové kontakty, například s Domovem bez bariér v Hořicích, kudy letos vedly všechny trasy.

Turisťáček, šance pro turistickou budoucnost v Hořicích

„Vedeme dětský kroužek Turisťáček Hořice, abychom si vychovávali ty, kteří to jednou vezmou po nás. Nedávno jsme koupili lisovač pro příměstské tábory a do kroužků a teď jsme ho využili pro vylisování placky k letošnímu Memoriálu Jiřího Krejcara, kterou si mohl odnést každý pochodník i cyklista,“ dodává Tomáš Sůva.

Čtěte také

A už teď zve na 8. května, kdy se uskuteční druhý charitativní event „Se skřítkem za klokanem“, jehož výtěžek podpoří klienty hořického Denního stacionáře Klokan.

Účast na pochodech a podobných podnicích samozřejmě hodně ovlivňuje počasí, a tak Tomáš Sůva ještě dopoledne nevěřil, že by na trasy vyšla nebo vyjela víc než polovina loňského počtu chodců a cyklistů: bylo jich na 1200. Když se pak po poledním sečtení dozvěděl, že účastníků bylo letos přes 900, potěšilo ho to.

A jedním dechem pak děkoval všem, kteří s nelehkou organizací pochodu letos pomáhali a spolupracovali.

Iniciátory prvního ročníku pochodu "O Žižkův štít", který se konal dne 21. 4. 1973 na počest 550. výročí vítězné bitvy Jana Žižky z Trocnova, byli členové hořického Klubu českých turistů Alois Kropáček spolu s Janem Peterou a Jiřím Štěpánkem, kteří tak položili základy dnešních tras.

Spustit audio

Související