Po více než půl století se dočkala rekonstrukce expozice Muzea Boženy Němcové v České Skalici

6. březen 2020

Kdy, kde a komu se vlastně narodila naše nejslavnější spisovatelka Božena Němcová není doposud jasné a možná nikdy nebude. A tak se za datum jejího narození považuje 4. únor 1820. Letos si tedy připomínáme 200. výročí jejího narození.

Co ale víme určitě, že Božena Němcová, dívčím jménem Barunka Panklová, prožila dětství v našem kraji, v Ratibořicích u České Skalice. Tam také chodila do školy. A právě českoskalické muzeum nese její jméno.

Čtěte také

Po desítky let proudily do prvního patra historické budovy muzea výpravy dětí a studentů se školními výlety, literárními exkurzemi, skupiny výletníků a milovníků Babičky a dalších děl Boženy Němcové, aby se o ní v rozsáhlé expozici, věnované této naší velké spisovatelce, co nejvíce dozvěděly.

Ale jak se přesvědčila redaktorka Romana Pacáková, v roce 200. výročí narození Boženy Němcové, tam tuto stálou expozici zatím nenajdete. Místo toho ji vedoucí Muzea Boženy Němcové Martina Zálišová uvedla na staveniště.

Rekonstrukce expozice v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici

Stálá expozice českoskalického Muzea Boženy Němcové v prvním patře historické budovy bývalého Steidlerova hostince s názvem Život Boženy Němcové prochází první velkou rekonstrukcí od počátku 60. let minulého století.

V pěti výstavních sálech jsou nové omítky, opravují se okna, nová bude i elektroinstalace a osvětlení.

Čtěte také

V dubnu začnou odborní pracovníci muzea instalovat novou expozici, která bude stejně jako ta předchozí dokumentovat život a dílo Boženy Němcové, teď ovšem novým, moderním způsobem, který odpovídá současným trendům ve výstavnictví.

Nová stálá expozice věnovaná životu a dílu Boženy Němcové bude slavnostně otevřena 13. června 2020.

K letošnímu 200. výročí narození Boženy Němcové českoskalické muzeum ještě připravuje například Výstavu ilustrací z výtvarné soutěže na téma známých i méně známých pohádek, kterou pro děti vyhlásilo SVČ Bájo Česká Skalice. Vernisáž výstavy se v Muzeu Boženy Němcové uskuteční v pátek 1. května.

Muzeum Boženy Němcové
je nejstarší české literární muzeum, které je věnováno životu a dílu spisovatelky Boženy Němcové. Muzeum je umístěno v České Skalici a zpřístupňuje tři stálé expozice.

V červnu bude zahájena také výstava výtvarných děl JOŽI ŽLAUSE, který je nadšeným propagátorem osobnosti a díla Boženy Němcové ve Slovinsku. Vernisáž výstavy bude 12. června.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.