Pikantní roštěnky 16.1.2010

Suroviny:
4 větší roštěnky, sůl, pepř, hořčice, 50 g anglické slaniny, 1 cibule, 1 bobkový list, 2 dl bílého vína, citrónová šťáva, zakysaná smetana, 200 žampiónů nebo hlívy ústřičné, 1 lžíce másla, špetka drceného kmínu, sůl, 4 lžičky brusinkové nebo rybízové zavařeniny.

Postup:
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a pak osmahneme roštěnky z obou stran.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, bobkový list, podlijeme vínem a vodou a podusíme doměkka.
Mezitím si nakrájíme houby, osmahneme je na másle, ochutíme solí a kmínem a dáme na teplo. Pokud jste se rozhodli pro hlívu ústřičnou, pak ji musíte podlít a chvíli dusit.
Roštěnky vyjmeme, dáme na talíř, omáčku zahustíme smetanou, přidáme citrónovou šťávu a přisolíme.
Na talířích jednotlivé roštěnky přelijeme smetanovou omáčkou, do které jsme přidali podušené houby. Doplníme lžičkou brusinek nebo rybízu. Podáváme s rýží, knedlíkem nebo smaženými bramborovými kroketami.

Vaříme s Habadějem v sobotu 16.1.2010 v 11:10 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.