Pikantní roštěnky 16.1.2010
Suroviny:
4 větší roštěnky, sůl, pepř, hořčice, 50 g anglické slaniny, 1 cibule, 1 bobkový list, 2 dl bílého vína, citrónová šťáva, zakysaná smetana, 200 žampiónů nebo hlívy ústřičné, 1 lžíce másla, špetka drceného kmínu, sůl, 4 lžičky brusinkové nebo rybízové zavařeniny.
Postup:
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a pak osmahneme roštěnky z obou stran.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, bobkový list, podlijeme vínem a vodou a podusíme doměkka.
Mezitím si nakrájíme houby, osmahneme je na másle, ochutíme solí a kmínem a dáme na teplo. Pokud jste se rozhodli pro hlívu ústřičnou, pak ji musíte podlít a chvíli dusit.
Roštěnky vyjmeme, dáme na talíř, omáčku zahustíme smetanou, přidáme citrónovou šťávu a přisolíme.
Na talířích jednotlivé roštěnky přelijeme smetanovou omáčkou, do které jsme přidali podušené houby. Doplníme lžičkou brusinek nebo rybízu. Podáváme s rýží, knedlíkem nebo smaženými bramborovými kroketami.
Vaříme s Habadějem v sobotu 16.1.2010 v 11:10 hodin.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka