Pikantní květák 27.5.2006
Suroviny:
1 kg květáku, 200 g rajčat, 200 g zelených paprik, 4 lžičky oleje, 400 g cibule, 2 lžičky hladké mouky, 3 - 4 stroužky česneku, 100 g nakládaných hub, 1 kostka zeleninového bujónu, 4 lžíce vína, 40 g tuku nebo másla, 40 g zelené petrželky, 40 g strouhaného sýra, 4 vejce, mletý pepř, sůl.
Postup:
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě /můžeme přidat kostku masového bujónu/.
Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm kolečka oloupaných rajčat, na nudličky nakrájené papriky a drobně pokrájené cibule.
Dusíke pod pokličkou, dokud se šťáva z rajčat nevydusí. Zaprášíme moukou, na směs nalijeme asi 200 ml květákového vývaru, přidáme česnek a drobně pokrájené houby.
Nemáme-li nakládané, můžeme použít např. žampióny, které podusíme a okyselíme.
Přilijeme víno a za stálého míchání směs dusíme ještě si pět minut.
Pak ji nalijeme na uvařený květák, zasypeme strouhaným sýrem a zelenou petrželkou.
Vaříme s Habadějem v sobotu 27.5.2006 v 11:15 hodin.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.