Pikantní květák 27.5.2006

Suroviny:
1 kg květáku, 200 g rajčat, 200 g zelených paprik, 4 lžičky oleje, 400 g cibule, 2 lžičky hladké mouky, 3 - 4 stroužky česneku, 100 g nakládaných hub, 1 kostka zeleninového bujónu, 4 lžíce vína, 40 g tuku nebo másla, 40 g zelené petrželky, 40 g strouhaného sýra, 4 vejce, mletý pepř, sůl.

Postup:
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě /můžeme přidat kostku masového bujónu/.
Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm kolečka oloupaných rajčat, na nudličky nakrájené papriky a drobně pokrájené cibule.
Dusíke pod pokličkou, dokud se šťáva z rajčat nevydusí. Zaprášíme moukou, na směs nalijeme asi 200 ml květákového vývaru, přidáme česnek a drobně pokrájené houby.
Nemáme-li nakládané, můžeme použít např. žampióny, které podusíme a okyselíme.
Přilijeme víno a za stálého míchání směs dusíme ještě si pět minut.
Pak ji nalijeme na uvařený květák, zasypeme strouhaným sýrem a zelenou petrželkou.

Vaříme s Habadějem v sobotu 27.5.2006 v 11:15 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

    • 80 let s vámi
      Hradecké minuty