Pekingská roštěná 28/2/04

Postup:
Salát:
Menší hlávku zelí nakrájíme na čtverečky a spaříme. Přidáme 1 velkou cibuli nakrájenou na tenké proužky, sůl a 5 celých stroužků česneku, zalijeme lákem a necháme 24 hodin uležet.

Lák:
3 lžíce vody, 3 lžíce oleje, 4 lžíce octa, 5 zrnek nového koření, 10 zrnek pepře a 1/2 lžičky chili koření svaříme, necháme vychladit a nalijeme na zelí.

Maso:
Vepřové maso z kýty nebo panenky nakrájíme na nudličky, proložíme cibulí, přidáme 1/2 lžičky chili koření a 4 - 5 lžic sojové omáčky a necháme 24 hodin odležet.

Do hrnce dáme 4 lžíce oleje, rozpálíme, přidáme naložené maso a dusíme. Nakonec přidáme 7 dkg burských oříšku a osmahneme. Podáváme s rýží.

Příprava rýže:
Rýži nasypeme do rozpáleného oleje a opékáme až zesklovatí. Po zežloutnutí rýži zalijeme osolenou vařící vodou a uvaříme.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.