Park slavného lednického zámku si můžete prohlédnout i z paluby výletní lodě

28. duben 2014
Česko – země neznámá

Zámek v Lednici na jihu Moravy je nejnavštěvovanější tuzemskou památkou spravovanou Národním památkovým ústavem. Loni do něj zavítalo více než 383 tisíc lidí. Většina z nich si prohlédla také přilehlou zahradu a park. Rozsáhlé prostory však není nutné procházet pěšky, obdivovat je mohou návštěvníci také z paluby některé z lodí, které brázdí vody Zámecké a Staré Dyje.

Lodě vozí turisty po lednickém zámeckém parku a jeho okolí už šestnáctou sezónu. „V rámci České republiky se jedná o jedinou pravidelnou lodní dopravu zámeckým areálem,“ pochlubil se Jaroslav Martinek ze společnosti 1. plavební. Také letos jezdí šestice říčních lodí na dvou trasách – od zámku k Minaretu anebo k Janovu hradu a dodává: „Novinkou letošní sezóny bude od května do září rozšíření pravidelného provozu i v pondělky.“

„Zámecká Dyje je vlastně uměle vykopaný kanál, který nechali zhotovit Lichtenštejnové počátkem 19. století. Vykopanou zeminou nechali Lichtenštejnové navršit terén a tím zabránili záplavám, které předtím park sužovaly,“ dozví se turisté přímo od kapitánů jednotlivých lodí.

Plavba po Dyji

Dnes zlobí lodníky i zahradníky v parku hlavně bobři, výsledky jejich „práce“ si ostatně mohou prohlédnout i turisté plavící se po Dyji. Daleko víc ale všechny přítomné zajímají stavby rozeseté po zámeckém parku, zejména Minaret. Na jeho vrchol vede 302 schodů a za dobrého počasí je z Minaretu vidět i věž svatoštěpánského dómu ve Vídni.

Na delší z obou tras svezou lodníci turisty po slepém rameni takzvané Staré Dyje. „Je to původní řečitě řeky Dyje, které tady zůstalo po regulaci v 70. letech. Hloubka je tu někde až čtyři metry,“ dozvědí se lidé na palubě. Lodní trasa vedoucí po Staré Dyji propojuje zámecký park s Janovým hradem, který stojí na katastru sousedního Podivína. I Janův hrad vznikl na počátku 19. století a je vlastně atrapou hradní zříceniny.

Plavba po Dyji

Lodě vyplouvají z lednických přístavišť prakticky celoročně. Nejvíce turistů se jimi sveze samozřejmě během hlavní letní sezóny, čím dál vyhledávanější jsou ale i zimní plavby. Dyje totiž zamrzá jen výjimečně, a tak většinou nic nebrání provozu i v nejchladnější části roku. „V zimě provozujeme takzvané Plavby se svařákem,“ uzavírá Jaroslav Martinek, a vlastně tak i odtajňuje způsob, jak se turisté na lodích zahřívají.

autor: hon
Spustit audio