Pařížské tyčinky 3/12/2005

Těsto:
150 g mletých ořechů
300 g moučkového cukru
5 bílků
1 lžíce hrubé mouky

Krém:
1 dl mléka
10 dkg čokolády nebo kakaa
10 dkg cukru
1 máslo

Postup:
Z bílků ušleháme tuhý sníh a necháme ho nad párou prohřát. Do prohřátého sněhu zlehka vmícháme ořechy, cukr a mouku a ještě teplý sníh dáme do cukrářského sáčku. Na plech vyložený pečícím papírem stříkáme rohlíčky a pečeme je v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia. Když rohlíčky naskočí teplotu ztlumíme na 50 stupňů Celsia a 30 minut dosoušíme. Vychladlé rohlíčky opatrně sundáme z plechu, nastříkáme na ně krém a poléváme rozpuštěnou čokoládou.
Příprava krému:
Mléko zahřejeme, přidáme čokoládu nebo kakao a cukr, rozpustíme, necháme vychladnout a do vychladlé směsi zašleháme máslo.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.