Památný den v Tibetu - výročí odchodu dalajlamy do exilu v roce 1959

22. září 2010

Stovky měst, obcí i jednotlivců v Česku si v úterý vyvěšením tibetské vlajky připomenou 50. výročí protičínského povstání Tibeťanů. K symbolické podpoře se připojují už počtrnácté, vloni vlajky zavlály na více než 340 místech. Vlajku vyvěsí mimo jiné také Hradec Králové, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Zlín, Uherské Hradiště, Vsetín, Valašské Meziříčí, Otrokovice, Kroměříž nebo Ostrava. Výročí doprovodí kulturní akce, v Ostravě si lidé budou moci namalovat tibetskou vlajku, v Pardubicích se uskuteční svíčková vigilie a ve Frýdku-Místku chystají průvod městem. Před čínským velvyslanectvím v Praze se v podvečer uskuteční demonstrace na podporu Tibetu.

Výročí protičínského povstání už poosmé doprovodí Festival pro Tibet, který se koná po celý měsíc v Ostravě, Praze, Olomouci, Pardubicích, Opavě, Frýdku-Místku, Přerově a Poličce. Zájemci o tibetskou kulturu se mohou těšit na výstavy fotografií, dokumentární filmy, přednášky i koncerty. Podle pořadatele, kterým je občanské sdružení M.O.S.T., budou protagonisty některých akcí také Tibeťané žijící v České republice i zahraničí. Například v pardubickém klubu Ponorka zazní v jejich podání o víkendu tradiční tibetská hudba.
Při povstání ve Lhase před 50 lety zemřelo na 80.000 Tibeťanů a jejich duchovní vůdce dalajlama odešel do indického exilu, kde žije dodnes. Za půlstoletí čínské nadvlády zanikly v Tibetu tisíce klášterů, tradičních míst kultury, víry a vzdělanosti, mnozí Tibeťané byli vysídlováni a jejich kultura potlačována.
Čína sice dlouhodobě slibuje zlepšování situace v otázce lidských práv, aktivisté a mezinárodní organizace i někteří politici však stále upozorňují na věznění lidí kvůli náboženskému vyznání, mučení zatčených a otrockou práci v táborech.

Spustit audio