Ovoce by mohlo být letos dost, sadaři jsou optimističtí. Přesnější odhady budou asi za měsíc

17. květen 2018 10:05

Úrodu ještě může poškodit krupobití nebo sucho. Ani to by ale nemělo být v nejbližších týdnech nijak dramatické. Kolik se letos v Královéhradeckém kraji a v celém Česku urodí ovoce a jak se vlivem výše úrody změní jeho cena? Ovocnáři jsou zatím opatrně optimističtí - přesnější čísla mohou nabídnout až v polovině června, ale dosavadní podmínky nepřichystala příroda úplně špatné. 

Opatrným optimistou je zatím i předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík: „Pozitivní je určitě to, že po dvou letech nás nepřekvapily pozdní jarní mrazy. Takže ta výchozí situace je relativně v tuto chvíli dobrá. Stromy jsou odpočaté po těch dvou slabších sezónách. Tedy zatím můžeme mluvit do určité míry o spokojenosti s tím, že by ta letošní úroda mohla být vyšší než byla v posledních letech."

Pořád ještě ale existují povětrnostní faktory, které mohou úrodu ovlivnit - a to především krupobití a sucho. Pěstování ovoce je totiž podle Martina Ludvíka spolu s vinnou révou na vlivy počasí asi nejnáchylnější ze všech komodit.

Při druhé sklizni se už bedýnky plní daleko pomaleji

Meteorologové ale slibují, že další čtyři týdny by extrémně suché být nemusely, říká Imrich Drapák z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové: „Z hlediska celkového množství srážek lze předpokládat, že období od 14. května do 10. června 2018 bude průměrné. V delším období s podprůměrnými srážkovými úhrny očekáváme přibývání srážek na úroveň normálních hodnot. Srážky budou mít zejména ve druhé polovině tohoto období bouřkový charakter."

Ovocnáři přemýšlejí i dopředu - pokud by sucho přetrvávalo i v dalších letech, bude potřeba přijmout určitá nákladná opatření, myslí si Martin Ludvík: „Budovat sady ve vhodných oblastech, to znamená tam, kde máme malé riziko právě třeba poškození mrazem. Budovat je tam, kde máme zajištěný dostatek zdrojů vody pro to, abychom mohli efektivně zavlažovat. To vidíme třeba v jižních státech Evropy. A dělat opatření, jako jsou třeba protikroupové sítě, abychom zabránili škodám po krupobití."

Třešně a višně

Cena českého ovoce by ale nejspíš ani po zavedení podobných opatření neměla jít výrazně nahoru - to tedy za předpokladu, že se nezdraží v celé Evropské unii.

Podobným klimatickým výzvám čelí totiž i další pěstitelé a cena českého ovoce by podle Martina Ludvíka zůstala i dál konkurenceschopná.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související