Postav dům, zploď syna a zasaď strom - už dnes neplatí. Mladých pěstitelů ovoce ubývá...

14. září 2016

Na východě Čech, ale i v jiných částech republiky, chybí mladí pěstitelé jablek. Mezi těmi stávajícími už převažují starší ovocnáři a jejich nástupců je málo. Proč není zájem o pěstování jablek a co mladé odrazuje? To zjišťovala redaktorka Kateřina Kohoutová u Lubora Zeleného, odborníka z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovoce Holouvousy.

Když se člověk podívá do sadů, ať už tady v Podkrkonoší, nebo v celém Královéhradeckém kraji, vidí tam spíš starší lidi.

„Ovocnářství trochu trpí nedostatkem zájmu mladých. Je to způsobeno hlavně tím, že zemědělství obecně nemá dobrou propagaci. A ten obor prostě není tolik populární. V Čechách jsme spíš průmyslovou zemí," říká Lubor Zelený.

Čtěte také

Čím si vysvětluje nezájem v Čechách o ovocnářství?
„Situace v ovocnářství v Čechách není poslední dobou moc dobrá. Protože jednak bojujeme trochu s přírodními vlivy, jako jsou například pozdní jarní mrazíky a krupobití. To posledních pět let dává ovocnářům hodně zabrat v tom, aby byli ziskoví. A z druhé strany bojujeme s dovozem poměrně levných jablek z okolních států," doplňuje Lubor Zelený.

Panenské české, možná i tato odrůda dostane šanci u obchodních řetězců

Dříve bylo samozřejmé, že se pěstování ovoce v sadech dědilo z generace na generaci
„Teď je právě ten čas, kdy by k tomu mělo docházet. Protože ta generace, která začala podnikat v 90. letech a byly jim i navráceny sady, tak by měla dnes předávat rodinné firmy mladším nástupcům. To se sice děje, ale není ta míra zase až tak vysoká."

Čím by se dal podle Lubora Zeleného vzbudit zájem mezi budoucími sadaři?
„Jsou to osvětové akce, jsou to výstavy a je to také propagace v médiích. To má samozřejmě hodně velký vliv. Zkusit prostě nějak zmodernizovat ten přístup k ovocnářství," vysvětluje.

V sousedním Polsku je naopak velký zájem o sadařství. Hlavně mezi mladou generací
„V Polsku je vidět, že ty podniky profitují. Že mají odbyt a snaží se pro to dělat první i poslední. A snaží se vtáhnout i děti do toho rodinného obchodu. A děti vidí, že ten podnik vydělává," doplňuje Lubor Zelený.

Pokud počty mladých pěstitelů jablek nevzrostou, hrozí, že budeme muset v budoucnu ze zahraničí dovážet stále víc tohoto ovoce.

Alergikové už mají většinou "vychytané", jestli jablka nesmějí jíst vůbec, nebo konzumaci některých odrůd snášejí dobře
Spustit audio