Ostružinová povidla

Babské rady vám každé pondělí přináší nepřeberné množství rad a receptů. Tentokrát vám nabídneme recept na ostružinová povidla.

Čím nám ostružiny prospívají? Obsahují vitamin C, draslík, vlákninu, železo a hořčík. Studie prokázaly, že v nich najdeme i látky, které zpomalují stařeckou demenci. Chrání játra i štítnou žlázu a díky nízké energetické hodnotě pomáhají při hubnutí.

Tak jdeme na slíbený recept, připravte si:

  • 1 kg ostružin
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce rumu
  • 600 g cukru krupice
  • 1 lžičku skořice
  • 2 rozdrcené hřebíčky

Postup:

  1. Ostružiny podlijeme vodou a rumem a vaříme do změknutí.
  2. Potom přepasírujeme přes síto, přidáme další suroviny a pomalu vaříme do zhoustnutí.
  3. Ještě horká povidla dáme do zavařovacích sklenic a postavíme dnem vzhůru.

Tip: Parádně chutnají na palačinkách, v jogurtu nebo jako náplň do koláčů.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.