Co s letošní úrodou hrušek? Zkuste hrušková povidla

Povidla můžete použít na valašský frgál nebo je prostě a jednoduše jíst lžičkou. Jak na hrušková povidla? To jsme prozradili v Apetýtu.

Budete potřebovat:

  • 2 kg hrušek
  • 300 g cukru krupice
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 100 ml rumu
  • 10 hřebíčků (roztlučených)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžičku kyseliny citronové

Postup:

  1. Hrušky, cukry a hřebíček vaříme na mírném plameni 90 minut, sem tam zamícháme.
  2. Přidáme půl dávky rumu a dalších 30 minut vaříme, nakonec přidáme zbytek rumu a kyselinu citrónovou a necháme povidla už jen probublat.

Tip: Hrušková povidla výborně chutnají na koláčích, v jogurtu nebo na palačinkách. 

Související

  • Linecký koláč s jablky

    V apetýtovách receptech pro vás máme opět nějakou tu sladkost. Potřebovat budete kromě jiného i skořici. V našem jídelníčku bychom na ni neměli zapomínat.

  • Ovocné knedlíky z kuskusu a vloček

    V pátečním Apetýtu jsme se tentokrát zaměřili na knedlíky, na jejich lehčí variantu – základem bude kuskus. Je to tvrdozrnná pšenice zpracovaná na droboučké kuličky.

  • Rýžový nákyp se švestkami

    Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.