Optimalizace středních škol a učilišť v Královéhradeckém kraji je zase o krok dál

31. leden 2018 09:20

Královéhradečtí krajští zastupitelé schválili znění zřizovacích listin a jejich dodatků k nově vzniklým středním školám. Je to další krok v optimalizaci středního školství. Předcházela tomu ale kritika opozice.

„Ty zřizovací listiny jsou úplně standartní jako má běžná škola. Akorát jediné, co jsme tam my dali jiného, tak je u účelu té příspěvkové organizace to, že vzdělávání bude poskytováno v daných městech," říká předkladatelka návrhu a náměstkyně hejtmana pro oblast školství Martina Berdychová z hnutí Východočeši a vysvětluje, že jediné, co obsahují dokumenty navíc, je informace, kde konkrétně bude vzdělávání poskytnuto. A to v případech, že se sloučily nebo splynuly školy na území různých měst.

„Když jsme splývaly školy třeba z Bělohradu a Hořic tak tam máme uvedeno, že vzdělávání bude probíhat ve městě Hořice v Podkrkonoší a ve městě Lázně Bělohrad. A podobně v dalších školách. Jinak je to úplně standartní, co je hlavním smyslem, jakou má škola doplňkovou činnost, jaké má součásti. Takže běžná zřizovací listina," doplňuje Martina Berdychová.

Někteří opoziční zastupitelé i tentokrát plánovanou optimalizaci kritizovali.

Jedním z nich byl například Miroslav Matějka ze Strany práv občanů, kterému vadí sloučení zhruba v 10 případech: „Dnes byla poslední příležitost jak některé neuvážené kroky paní náměstkyně a bohužel celé rady zastavit. A to bohužel už jen tím, že se neschválí dodatky a novely zřizovacích listin, které pojednávají o tom sloučení či splynutí."

Učitel by měl být ve škole dětem víc průvodce než dozorce

Vedení kraje sloučení a splynutí odůvodňuje nízkým počtem žáků a potřebou úspor.

Aktuální schválení zřizovacích listin bylo podle Martiny Berdychové nezbytné: „Máme splněno to, že konečně můžeme dát návrh na zápis do rejstříku ministerstva školství a tyto nové právní subjekty budou zapsány. A my na příští radě 5. února už budeme moci vyhlašovat konkurzy na místa ředitelů těchto nově vzniklých škol."

Splynutí a sloučení se pro příští školní rok dotkne celkem 21 středních škol a učilišť na celém území Královéhradeckého kraje.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související