Okurkový sirup
Obsahují 96 % vody, prospěšné minerály a vitamíny. Díky draslíku pomáhají přirozeně odvodňovat organismus.
Odbourávají tuk, jsou tedy doporučované při mnohých dietách. I když na druhou stranu jsou hůře stravitelné, a tak se nehodí úplně pro každého. Řeč je o okurkách. Připravit si z nich můžeme ledacos. V apetýtových receptech pro vás máme tip na Okurkový sirup.
Budete potřebovat:
- šťáva z okurek
- cukr
- šťáva z citronu
Postup:
- Okurky nastrouháme, nebo nakrájíme na kolečka, vymačkáme z nich šťávu.
- Využít můžeme odšťavňovač.
- Množství surovin přizpůsobujeme.
- Na jeden litr okurkové šťávy přidáme šťávu z ½ litru citronu a 0,5 kg cukru.
- Zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté nalijeme do sklenice a uchováváme v lednici.
- Pokud chceme, aby se nám šťáva uchovala déle, nahradíme šťávu z citronu 10 g kyseliny citronové, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty.
- Poté naplníme do sklenic, uchováváme ve špíži, po otevření v lednici.
Tip: Při podávání dozdobíme například kolečkem citronu a mátou.
Související
-
Jitrocelový sirup
Řekové ho kdysi nazývali chladivou bylinou. Důvodem byl jeho protizánětlivý a hojivý účinek. Bohatý je na vitamín C, enzymy nebo třísloviny.
-
Tymiánový sirup
Má výraznou chuť i aroma. Hodí se ke zvěřině i jiným masům a také do nádivek, paštik nebo třeba do bylinkových másel. V dnešních apetýtových receptech je řeč o tymiánu.
-
Sirup z levandule
Vůně Francie, konkrétně Provence, modrofialové květy a také například ochrana před komáry nebo moly. I to je levandule lékařská.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.