Tymiánový sirup
Má výraznou chuť i aroma. Hodí se ke zvěřině i jiným masům a také do nádivek, paštik nebo třeba do bylinkových másel. V dnešních apetýtových receptech je řeč o tymiánu.
Původ má ve Středomoří. Římané i Řekové ho přidávali do koupelí, protože věřili, že dodává sílu a odvahu. Egypťané ho používali při balzamování a například druidové věřili, že léčí tělo i mysl a přivolává zdraví. My vám dnes tymián nabízíme ve formě letního sirupu.
Budete potřebovat:
- 200 ml vody
- 150 g hnědého cukru
- 12 g tymiánu
- med
Postup:
- Vodu nalijeme do hrnce.
- Na mírném plameni necháme ve vodě rozpustit cukr.
- Vaříme asi 5 minut.
- Poté sundáme z plamene a vložíme tymián.
- Je možné použít sušený i čerstvý.
- Sirup louhujeme 24 hodin.
- Poté scedíme přes sítko.
- Podle potřeby dosladíme medem.
Je možné užívat jako lék po lžičkách – pomáhá například při kašli. Nebo sirup využíváme pro šťávu, výborný je s jemně perlivou vodou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.