Od nového roku se v některých městech v kraji zvýší poplatky za svoz odpadů. Kde si lidé připlatí?

12. listopad 2023 08:05

Některá města v Královéhradeckém kraji chtějí od nového roku zvýšit poplatek za svoz komunálního odpadu. Kolik si lidé připlatí, co je příčinou zdražování a kde radnice v kraji poplatek za svoz odpadu nevybírá vůbec? To zjistila reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

Začnu tam, kde plánují od příštího roku zdražit. Například lidé v Hořicích od ledna zaplatí o polovinu více, než platili doteď, tedy 900 korun ročně. Důvodem je podle vedení města zvýšení nákladů. Vzrostl třeba poplatek za uložení odpadu na skládku. Radnice odhaduje, že za jeho likvidaci zaplatí asi 14 milionů ročně.

Zvýšení poplatku by mělo nově pokrýt polovinu těchto nákladů. Doteď se obyvatelé Hořic podíleli třetinou. Ještě doplním, že naposledy Hořice zdražovaly v lednu roku 2020.

Která další města v Královéhradeckém kraji chtějí poplatek navýšit?
Týká se to i krajského města. Navýšení podpořili královéhradečtí radní, finální rozhodnutí podpořilo i zastupitelstvo. Lidé v Hradci Králové tak budou od nového roku platit 800 korun namísto stávajících 600. I nadále zůstanou slevy pro děti do 14 let a seniory nad 70 let, kteří zaplatí polovinu. Tedy 400 korun ročně.

Čtěte také

I v tomto případě je podle primátorky města Pavlíny Springerové z HDK na vině především růst nákladů. „Cena byla naposledy navyšována před čtyřmi lety a od té doby samozřejmě inflace vyskočila poměrně výrazně nahoru. Ale i tak, přes ten navýšený poplatek, bude město poměrně velkou částku za svoz odpadů doplácet.“

Město z rozpočtu doplácí 35 milionů korun ročně, tedy asi o 10 milionů víc než před čtyřmi lety. I po zdražení počítá s tím, že bude doplácet přibližně 20 milionů.

A změny v sazbách příští týden projednají i zastupitelé v Náchodě. Tam mají jeden z nejvyšších poplatků v kraji. Je to 900 korun, tedy tři stovky pod cenovým stropem. Pokud ale lidé stihnou zaplatit do konce února, zaplatí o polovinu méně.

Čtěte také

A změny chystá si Solnice. Radnice chce poplatek zvýšit kvůli rostoucím cenám a také proto, že lidé třídí méně než dříve. Trutnov prozatím změny neplánuje a v Rychnově nad Kněžnou dokonce uvažují o snížení.

Ve kterých městech lidé za svoz odpadu neplatí nic?
Například v Nové Pace nebo v Kopidlně na Jičínsku. Novopacké radnici se to takto daří udržet už od roku 2008 a podle starosty Pavla Bouchnera zvoleného za sdružení Sportovci pro Novou Paku zatím není důvod nic měnit. Město tím chce občany pozitivně motivovat k tomu, aby třídili odpad. A zatím to funguje.

V Kopidlně zrušení poplatků zavedli o tři roky později. Město se ale nyní zabývá tím, zda poplatek znovu nezavést.

Spustit audio

Související