Obce zvažují přípravu lepších podmínek pro vodáky na Orlici

23. září 2010

Obce a města v sousedství řeky Orlice, která protéká částí Pardubického a Královéhradeckého kraje, chtějí přilákat do této oblasti více milovníků vodní turistiky. Podle společného projektu by se podmínky pro vodáky měly zlepšit do roku 2010, kdy by mohli lidé podél řeky najít kempy, přístaviště a další služby, řekla ČTK Jana Židová z Regionálního turistického a informačního centra v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku.

Projekt na využití řeky zpracovává pro obce soukromá společnost z Ústí nad Orlicí, která navrhla například využití úseků horních toků Tiché i Divoké Orlice, které by mohly sloužit v úsecích nad jezy pro veslování doprovázené dalším programem či v době dostatečného množství vody v korytech také pro adrenalinové sjezdy řeky.
Podle projektu je nutné na řece dobudovat několik tábořišť, označit nebezpečná místa na řece či lépe informovat o přístupech k řece či turistických zajímavostech v okolí. Projekt počítá také s vydáním map a zajištěním informačního servisu pro vodáky. "Vodáci v České republice jsou zvyklí na určitý standard z Lužnice, Otavy či Vltavy, ale tady zatím podobný servis nenajdou," řekla Židová.
Na Orlici se nyní ročně pohybuje přibližně dva tisíce vodáků ročně, ti kromě neoficiálních tábořišť mají velmi omezené možnosti přespání, chybí také například přístaviště pro lodě. Jedno z mála funguje v Krňovicích, kde mnoho vodáků cestu po Orlici končí.

Spustit audio