Obavy ovocnářů z následků jarních nočních mrazíků se naštěstí na východě Čech zatím nenaplnily

20. duben 2022 07:57

Velikonoční mrazy zvládly ovocné stromy v Královéhradeckém kraji většinou zřejmě bez většího poškození. Mrazíky sice přišly, ale ovocné stromy, alespoň v Královéhradeckém kraji, pravděpodobně chlad přečkaly bez výraznějších následků. Přesto ještě nemají sadaři pro letošní sezónu vyhráno. 

Čtěte také

„Teď jsme u jabloní, ale ty máme ještě krásně zavité a připravené ke květu. Počítám, že tak počátkem příštího týdne začnou kvést a vypadá to, že poškozeny mrazem zatím nejsou.“ Se sadařem Petrem Karešem stojíme v jeho sadu v Ostroměři na Jičínsku, jabloně tady mráz neohrozil.

Trochu jiná situace je u meruněk, které především na jižní Moravě teploty pod nulou zasáhly.

„V tuto chvíli víme, že na řadě ploch je poškození klidně 50 až 70 procent, popisuje předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Příroda s tím počítá, vysvětluje. „Právě u peckovin stačí jen aby se z 10 až 20 procent květů staly plody. Pak je úroda úplně normální. Těch 80 procent květů je tam jaksi navíc. Pokud je příznivý rok a všechny květy přežijí, tak potom i sám strom zdravé květy takzvaně pouští na zem a sníží si onu násadu.

Čtěte také

Petr Kareš má v Ostroměři meruňky také, ale na jižním svahu, který byl přeci jen prohřátější, takže tady tolik neutrpěly. Aspoň to tedy zatím tak vypadá, na definitivní vyhodnocení následků téhle - letos už třetí mrazové vlny, budou ovocnáři ještě týden až dva čekat.

Bránit se proti mrazu letos nemělo aspoň tady na Jičínsku moc smysl, popisuje Petr Kareš. „Nedělali jsme žádnou protimrazovou ochranu, protože těch mrazů bylo víc a bylo by opravdu hodně nákladné vše zachraňovat.

O tom, jak to nakonec s úrodou ovoce bude opravdu vypadat, rozhodnou až případné mrazy v květnu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související