Noví lékaři posílí díky stipendiu týmy krajských nemocnic v Královéhradeckém kraji

19. leden 2018 09:10

V Královéhradeckém kraji stále akutně chybí lékaři. Krajský úřad se situaci snaží vyřešit například poskytováním stipendií pro studenty posledních ročníků lékařských fakult. Ti pak,  po skončení studia, nastoupí na čtyři roky v některém ze zdravotnických zařízení v regionu. Letos bylo přijato do stipendijního programu celkem 39 přihlášek.  

„Tento fond je určen pro získávání nových mladých lékařů, kteří v současnosti jsou ještě studenty lékařských fakult," vysvětluje náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví Aleš Cabicar z TOP 09 a dodává, že medici, kteří přijmou stipendium, se po absolvování studia stanou nminimálně na čtyři roky posilou některé z krajských nemocnic.

Podpůrný program byl vypsán už potřetí, a jak dál říká náměstek Aleš Cabicar, je dotován dvojím způsobem: „Částkou 120 tisíc korun jsme podporovali obory jako je psychiatrie, radiologie nebo neurologie a urologie, radiační onkologie, geriatrie, chirurgie, rehabilitační a fyzikální medicína. V podstatě celá šíře lékařských kmenů. S tím, že jsme povýšili stipendijní bonifikaci 150 tisíc korun u tří oborů, které jsou podle názoru správní rady, ještě více ve vypjatější situaci. A to je vnitřní lékařství, anesteziologie a intenzivní medicína a pediatrie."

Tito lékaři už jsou tedy očekáváni v jednotlivých krajských nemocnicích. Nastupovat do pracovního poměru budou na přelomu letošního a příštího roku.

Lékař (ilustrační foto)

Magdaléna Doležalová za Královéhradecký Zdravotnickký holding říká, jaký bude další postup: „Teď budou probíhat jednání s konkrétními studenty jaké mají požadavky a případně jaké nemocnice se jich ujmou. My tato stipendia velmi vítáme, nicméně už se v tuto chvíli dostáváme spíše do takové situace, že máme plné kapacity co se týče školitelů. Protože všichni medici musí v rámci specializačního vzdělávání procházet samozřejmě tím vzděláváním pod odborným dohledem. A my již nyní máme kapacity v některých oblastech naplněny."

To tedy pro Zdravotnický holding znamená, že bude nadále s Královéhradeckým krajem jednat o dalších úpravách stipendijních programů pro lékaře, ale také pro další personál jako jsou zdravotní sestry nebo fyzioterapeuté.

Lékař (ilustrační foto)
autor: luc
Spustit audio

Související