Nová soukromá léčebna ve Dvoře Králové přijala první pacienty. I tam ovšem platí přísná opatření

7. duben 2020

Ve Dvoře Králové nad Labem začalo fungovat nové zdravotnické zařízení. Je soukromé a zaměřuje se na dlouhodobou lůžkovou ošetřovatelskou péči. Kapacita léčebny je 163 míst, zaplňovat se ale kvůli současné situaci bude jen velmi pozvolna. Do konce dubna přijme zhruba tři desítky lidí. 

„Já vám teď ukážu kartičku, vy si to přečtete a uděláte, co je na té kartičce napsáno, ano?" „Zavřete oči." „Tak, můžete to provést? Děkuji."
V nově otevřené léčebně právě prochází vstupním příjmem první z pacientů. Nahrávku pořídili sami zaměstnanci, v léčebně totiž s ohledem na současnou situaci panují přísná opatření.

Čtěte také

Potvrzuje to Michal Karadzos, jednatel společnosti Vividus East, která zařízení provozuje.
„Pacienti jsou přijímáni pouze z jiných zdravotnických zařízení. Musejí mít test na covid-19, který není starší než 24 hodin a samozřejmě negativní."

Momentálně se kvůli nebezpečí nákazy nově přijímaní pacienti nedostanou ani na zahradu s oddechovými zónami a stejně jako jinde musí dočasně zapomenout také na přímý kontakt se svými nejbližšími.

Nová soukromá léčebna ve Dvoře Králové přijala první pacienty

Aktuálně léčebna zaměstnává zhruba třicítku lidí, jde nejen o lékaře a zdravotní sestry, ale také o nelékařský personál.

Čtěte také

Podle vrchní sestry Kristýny Janákové se všichni stále ještě školí a zapracovávají.
„Proto je tady větší skupina zaměstnanců. Během celého dubna se zde budou střídat a budeme si říkat, jak má vypadat příjem a hygiena, aby kvalita péče byla na té úrovni, kterou my chceme."

Speciálně bude personál proškolený i kvůli léčbě chronických ran, kam patří i proleženiny.
„Budeme používat vlhké hojení ran, což je nejmodernější metoda."

Léčebna má čtyři patra, tři z nich jsou vyhrazená lůžkové části. Pacienti mají k dispozici pokoje s televizí, klimatizací a sociálním zařízením.

Nová soukromá léčebna ve Dvoře Králové přijala první pacienty

Každé patro má vlastní jídelnu a zdravotnické zázemí, tedy například vyšetřovnu nebo sesternu. Součástí je i rehabilitační tělocvična nebo kavárna, ty jsou teď dočasně mimo provoz.

Do konce kalendářního roku bude zařízení zaplněné zhruba z třetiny.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka