Nová léčebna ve Dvoře Králové nad Labem je zkolaudovaná, první pacienty přivítá v dubnu

16. leden 2020 12:22

Na začátku dubna by měla ve Dvoře Králové nad Labem začít fungovat soukromá léčebna pro zhruba 160 pacientů. Specializovat se bude na dlouhodobou ošetřovatelskou lůžkovou péči. Podle provozovatele půjde o jedno z nejmodernějších zdravotnických zařízení svého druhu v republice, teď má za sebou první významný milník. Budova je totiž čerstvě zkolaudovaná.  

„Slavíme, protože investor nám právě předal stavební kolaudační rozhodnutí s nabytím právní moci," říká Michal Karadzos, jednatel společnosti Vividus East.

Čtěte také

Její dceřiná firma už obdobné zařízení provozuje v Brně, tohle na východě Čech zahájí provoz v dubnu.
„V následujících dnech a týdnech začneme vybavovat veškeré zdravotnické a provozní zařízení, postele, skříně, vybavení sesteren, pracovny lékařů a tak dále."

V areálu bude místo pro 160 pacientů, k dispozici budou mít jedno a dvoulůžkové pokoje s klimatizací, televizí, ledničkou a vlastním sociálním zařízením. Součástí léčebny bude i rehabilitační tělocvična nebo kavárna.

„Toto zařízení je velmi podobné dnešnímu statutu léčeben dlouhodobě nemocných. Nicméně naše zařízení bude provozovat dlouhodobou lůžkovou a ošetřovatelskou péči s velkým důrazem na fyzioterapii a rehabilitační procedury," dodává Michal Karadzos s tím, že standardní péči o klienty uhradí zdravotní pojišťovny.

Ještě nedávno přitom nebylo jasné, jestli se projekt podaří dokončit.

Firma, která měla stavbu na starosti, totiž budovala část léčebny bez potřebných povolení, úředníci královedvorské radnice jí ve správních řízeních uložili celkem pět pokut.

Čtěte také

„A to v součtu statisíců korun. Přesnou částku nebudeme sdělovat, jedná se o informaci ze správního řízení, které je neveřejné," říká za městský úřad ve Dvoře Králové nad Labem mluvčí Miroslava Kameníková.

Projekt přitom nemá podporu Krajského úřadu. V regionu prý nabourává zdravotnickou koncepci.

Podle náměstka hejtmana Královehradeckého kraje Vladimíra Dernera z KDU-ČSL je zařízení naprosto nadbytečné.
„Má se jednat vyloženě o zdravotnické služby, tedy zdravotnické zařízení. Takže z pohledu sociálního odvětví Královéhradeckého kraje to neřeší žádný sociální problém. A pokud jde o sociální lůžka ve zdravotnictví, tak ty řešíme v rámci krajských léčeben dlouhodobě nemocných."

Nová léčebna  pro zhruba 160 pacientů ve Dvoře Králové nad Labem je zkolaudovaná

Královehradecký kraj měl také obavy z toho, aby do nově vznikající léčebny nepřecházeli zaměstnanci krajských zdravotnických zařízení a sociálních služeb, podle provozovatele ale k takovým obavám není důvod.

Spustit audio

Související