Do Dvora Králové už 66 let jezdí děti s vážnými vadami zraku. Tamní léčebna je jediná v republice

27. březen 2019 13:29

V následující reportáži vás vezmeme do Léčebny zrakových vad ve Dvoře Králové nad Labem. Tou prošlo za 66 let její existence přibližně 13 tisíc dětí. Je jediná v České republice. Léčí hlavně tupozrakost a šilhání. Některé děti se do ní vrací opakovaně, tráví v ní velkou část dosavadního života. Odměnou jim bývá úplné vyléčení.

Běžný všední den dopoledne. Uvnitř areálu léčebny mají školní děti normální výuku. S ohledem na rozdílný věk probíhá jako v klasické malotřídce, s každým žákem pracují učitelky individuálně. Každou chvíli ale některé z dětí své místo opouští a přechází do vedlejší místnosti.

Co si počít, když má vaše dítě oční vadu? Dětská oftalmologie a MUDr. Jana Kadlecová

dítě, brýle, dítě s brýlemi, mimino, miminko, batole

Radioporadna: MUDr. Jana Kadlecová, Ph.D., Oční klinika Fakulrní nemocnice Hradec Králové. Co si počít, když má vaše dítě oční vadu. Dětská oftalmologie. Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Děti si tam postupně zvou ortoptistky, které s nimi s pomocí speciálních přístrojů pracují na zlepšení jejich oční vady.

Ortoptistka Miluše Pištecová pracuje v královédvorské léčebně už několik desítek let. S každým dítětem cvičí individuálně, s některým jednou za dopoledne čtvrt hodiny, s jiným jen pět minut, ale opakovaně.
„Kolik kdo potřebuje a jak to zvládá a vydrží. Některé dítě neudrží pozornost, tak je to kratší dobu a potom jde ještě znovu."

Po vyučování mají navíc děti další dvě hodiny cvičení. Svůj zrak tak procvičují mnohem intenzivněji, než kdyby v místě svého bydliště docházely do očních ambulancí.

Léčebna zrakových vad ve Dvoře Králové nad Labem

Do léčebny ve Dvoře Králové nad Labem přitom jezdí už i tříleté děti, ty v doprovodu jednoho ze svých rodičů. V léčebně pak navštěvují školku a stejně jako školáci pravidelně cvičí.

Podle vrchní sestry Markéty Vatuňové se jim personál pobyt snaží co nejvíc zpestřit.
„Snažíme se, aby se děti k nám rády vracely. Celodenní program je zaměřen na léčbu očí, ale dětem ho zpestřujeme různými výlety nebo hrami. Chodí do zoologické zahrady, sestřičky pro ně pořádají diskotéky a zábavné soutěže."

Někomu stačí jeden pobyt, jiný jezdí do léčebny opakovaně

V léčebně očních vad tráví děti šest až sedm týdnů. Některým ke zlepšení stačí jeden pobyt, jiné jezdí opakovaně. Třeba dnes třináctiletý František má za sebou pobytů devět, to je dohromady celý rok života.

Léčba a prevence tupozrakosti a šilhavosti u dětí. Problém, který se dá řešit

Kluk v brýlích

Šilhání neboli strabismus patří k velmi častým očním onemocněním, zejména v dětském věku. Jde o zrakovou vadu, při které je porušena vzájemná spolupráce očí. To v praxi znamená, že se každé oko dívá jiným směrem.

„Oční vada ho omezovala například v běhu. Nedokázal běžet a přeskočit třeba klacek. Na prolézačce zase nevěděl, kam má přesně šlápnout, jak jsou daleko ta šprynclata," popisuje jeho matka Šárka Medlíková.

Teď už její syn díky léčbě lyžuje, jezdí na kole a hraje fotbal. Zařadil se prý do normálního života. A podobně jsou na tom i tisíce dalších dětí.

Spustit audio

Související