Vyrazili jsme za výrobci kvalitních českých potravin. Jaké problémy je trápí?
TORO Hlavečník zpracovává maso. CHOVSERVIS poskytuje zákazníkům služby od „spermie až po biftek“
TORO Hlavečník je největší divizí společnosti CHOVSERVIS Hradec Králové. V Hlavečníku se zpracovává maso od porážky až po balíčky a masné výrobky. Jedná se o vepřové a hlavně o maso z mladých býků; všechno z českých farem.
S ředitelem Pavlem Trčkou se teď projdeme celým podnikem - začneme v chladírně, kde visí obrovské kusy hovězího a skončíme před udírnou. Nejdříve ale představíme dva soutěžní výrobky, hovězí brisket a pastrami špek.
TORO Hlavečník, divize společnosti CHOVSERVIS Hradec Králové, je na trhu už 30 let. CHOVSERVIS se zabývá se službami pro zemědělce od plemenářské činnosti v oblasti hovězího dobytka a prasat až po následné zpracováním jejich produktů.
Krédem společnosti je poskytovat zákazníkům komplexní služby od „spermie až po biftek“.
Čtěte také
Masokombinát TORO Hlavečník má na starosti konkrétně maso, jehož cesta začíná porážkou a končí masovými balíčky a masnými výrobky (asi 85 v sortimentu), které putují k zákazníkovi. Jedná se o vepřové maso a o maso z mladých býků.
Maso se dostává k zákazníkům buď zpracované ve výrobcích, nebo v čerstvém stavu; nebo se některé kusy nechávají vyzrát 21 dnů až měsíc suchou cestou. TORO BEEF je pak maso určené přímo na steaky.
Aby bylo dobré jídlo, je důležitá kvalitní surovina
Surovinu poskytují české chovy. „Dobrý kus masa by měl obsahovat i část tuku, protože tuk je nositelem chuti,“ říká ředitel Pavel Trčka.
Čtěte také
Vepřové bere TORO Hlavečník ze dvou farem, jedna je vlastní a chová plemeno Přeštické černostrakaté a plemeno Landrase; druhá je farma DŽV Rychnov. Veškerá produkce vepřového je tedy výhradně českého původu.
U hovězího už to není tak jednoduché, protože TORO Hlavečník má stanovená přísná kritéria. Zásadní je, aby se jednalo o mladé a dobře vykrmené býky. Spolupracuje proto s více farmami, ale i v tomto případě jsou všechny české.
Ředitel Pavel Trčka nám představil dva soutěžní výrobky - hovězí Brisket a Pastrami špek a vzal nás na prohlídku chladírny, bourárny a výrobny.
Ve firmě TORO Hlavečník vyprodukují zhruba 4 250 tun hovězího masa ročně. Část putuje do velkého obchodního řetězce, část do internetového obchodu s potravinami a pak už jsou to maloobchodní sítě, regionální prodejny, restaurace, školy nebo zdravotnická zařízení. V regionální soutěži má podnik hned dva výrobky. Vítěze se dozvíme na hradeckých dožínkách 17. září.
O hospodaření TORO Hlavečník, divize společnosti CHOVSERVIS Hradec Králové, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Potraviny zpomalující stárnutí. Které to jsou a co všechno dokáže strava v našem životě ovlivnit
Stárneme od chvíle, kdy se narodíme, ale kde je ta hranice, kdy tělo přestane sílit a jde to tím opačným směrem? Je to do jisté míry individuální a geneticky dáno.
-
Svačina trochu jinak. Jak se vyhnout označení „biomatka“ a přitom chystat jídlo z kvalitních surovin
Dnešním dětem a jejich rodičům chybí inspirace na zdravé a hlavně chutné svačiny i snídaně. Chceme jim ukázat jak na to, naučit je jednoduché recepty z potravin bez chemie.
-
Hradecký rozhlas nechyběl na krajských dožínkách
Královéhradecké krajské dožínky jsou tu už po šestnácté! A my jsme u toho nesměli chybět.
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.