Dýňová polévka s jehněčím ragú podle Miroslava Grusze
Dýně se v českých kuchyních pomalu zabydlují, pěstuje se celá řada odrůd a vyrábí se z nich koláče, chléb, marmelády i kompoty. My pro vás máme dýni v kombinaci s jehněčím masem. Vyzkoušejte polévku podle šéfkuchaře Martina Grusze.
1,5 kg dýně
1 lit zeleninového vývaru
2 šalotky
2 dcl bílého vína
50 g zázvoru
150 g medu
5 ks bobkového listu
20 kuliček černého pepře
20 g soli
Postup:
Dýni nakrájíme na měsíčky, zabalíme do alobalu a pečeme na 200° C jednu hodinu. Mezitím si připravíme redukci z bílého vína, pepře, zázvoru a bobkového listu.
Vybalíme dýni z alobalu, odstraníme semínka a slupky dáme do hrnce s vývarem, redukcí, medem a solí. Vše rozmixujeme dohladka a přecedíme.
Jehněčí ragú
500 g jehněčí plece
1litr zeleninového vývaru
1mrkev nakrájená na malé kostičky
1 celer nakrájený na malé kostičky
1 petržel nakrájená na malé kostičky
1 cibule nakrájená najemno
1 lžíce protlaku
tymián, rozmarýn
sůl, pepř
petržel
olej
Očistíme jehněčí plec a nakrájíme na kostičky asi 1 cm na 1 cm. Rozpalíme kastrol, přidáme cibulku s kořenovou zeleninou, orestujeme do zlaté barvy, přidáme jehněčí maso a vše dorestujeme do hněda.
Přidáme protlak, zamícháme a zalijeme vývarem. Pomalu vaříme do měkka.